Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Apartamente “de vis” în Cluj-Napoca – Funny facts

Cluj-Napoca

Chiriile din Cluj Napoca 

Fiica mea stă în chirie,  în cel mai scump oraș din Romania. Ați ghicit. Este vorba despre Cluj-Napoca.

Avea drept la cămin. Și da, merit toată critica, însa ea nu s-a putut adapta, iar eu nu am putut îndura.

Chiria, destul de mare, într-un apartament confort 3, cu 2 camere. De ce cu 2? Pentru că la 1 cameră, atunci când am căutat, chiria era mai mare decât la acest apartament cu 2. A, nu, să nu vă imaginați 2 camere spațioase sau ceva de gen. În nici un caz. Este însă decent. Un pic de umezeală, puțin la parter, dar zona destul de bună.

Însă este pandemie și mă scoate din sărite să plătesc chirie pentru un apartament în care nu locuiește nimeni, pentru că fiica mea face școală doar online pentru o vreme. 

E adevărat, plătesc mai puțin de jumătate, dar tot bani se numesc. Iar eu muncesc pentru ei din greu.

Am vrut să renunț, dar știți cum e la Cluj-Napoca? E greu să găsești chirie la persoană fizică. Așa că apelezi “cu încredere” la agenții imobiliare. Agenții au “cheia” succesului la ei  și, “muncind din greu”, te duc la apartament, să îl vezi, prin urmare lor le parvine jumătate din prima chirie, jumătate care se adaugă primei chirii și garanției care e egală cu prima chirie.  Deci te simți tapat de bani. Îți spun asta pentru că poate îți imaginezi că e mișto să iei chirie în Cluj-Napoca.

Hotărâre cu năbădăi! Hai ia apartamentul!

Bun, acestea fiind spuse, mi-am zis că poate fac un credit să îi iau fiicei mele o garsonieră, nu chiar în centru, că ar trebui să plătesc vreo 100 de ani la credit și sigur nu trăiesc atât, însă într-o zonă decentă, un apartament micuț, utilat cu de toate, unde doar să se mute. 

La Cluj se găsesc garsoniere micuțe. Da, da, micuțe de 11 m2. Cât costă una?  Între 25 și 30 mii de euro. Ați auzit bine. Dacă nu mă credeți puteți să verificați.

Însă eu nu i-aș fi luat fiicei mele o garsonieră cu dimensiunea unui cosciug, că vreau ca ea să își facă un viitor acolo, nicidecum să o îngrop de vie.

Așa că în ultima lună am tot căutat. La 20 m2 o garsonieră în Cluj-Napoca nu știu dacă vrei să știi cât costă. Îți spun atât. Se vrea a se vinde cam cu cât se vrea a se vinde cabana  unui cunoscut, cabană aflată undeva din munții hunedoreni. Desigur cabana are mai mulți m2. Ghinion că nu e construită la Cluj.

Între timp, nu prea îmi mai doresc să iau apartament într-un oraș în care prețul pe m2 este de peste 2000 de euro. Mi se pare ridicol.

Veți zice, este cerere, așa că de ce ar scădea prețurile?  Și cel mai probabil aveți dreptate.

Nu-i problemă, nu îmi permit și gata.

Fata mea va sta în chirie și sper, sper din toată inima, să se mute din acel oraș, după ce termină facultatea. Nu pentru că orașul nu e frumos. Nicidecum. Ci pentru că va trebui să traga mult mai mult pentru un trai decent într-o casuță decentă. Asta dacă nu se apucă de manele, de video-chat sau de politică. Atunci lucrurile se schimbă.

Oricum noi ne vom strădui să o sprijinim, după angajare, să ia credit pentru casă. Poate până atunci, deși slabe șanse sunt, se mai schimbă lucrurile.

Despre căutari de tot râsul.

Dar să povestesc un pic ce am constatat în aceste căutări. Doar ca să vă amuz, căci de râs ar fi, de nu ar fi de plâns.

Angajații agențiilor imobiliare nu știu să scrie românește. Sunt zeci de anunțuri cu greșeli nepermise de gramatică. Acum, vorba soțului meu, ei vând nu scriu. Sunt de acord, într-un fel, însă oare de auto-corectoare nu au auzit? De vorbit nu știu cum vorbesc. Nu am ajuns până acolo. Nu am ajuns să îmi doresc să văd o garsonieră de acolo ca să comunic verbal cu ei. Poate vorbesc mai bine decât scriu. 

Însă problema cu scrisul nu este cea mai mare problemă în ceea ce privește agențiile imobiliare din Cluj-Napoca.

Cea mai mare problemă și cel mai amuzant fapt este că suprafețele apartamentelor cresc de pe o zi pe alta.  Ce vreau să zic? O garsonieră ce are azi 11 m2 are mâine 15 m2 sau chiar 18 m2 astfel încât prețul pe m2 scade spectaculos la aceste agenții imobiliare.  Oare agenții cred că noi, cei ce privim la site-urile lor, suntem tâmpiți sau suferim de boli degenerative care ne fac să uităm repede? Cel mai probabil că da.

Am mai fost amuzată de un fapt.

Oferte excepționale !!!!! Investiție!

Sunt de exemplu “oferte excepționale”. Azi. Mâine prețul crește cu vreo 2-3 mii de euro și dintr-o dată este iar ofertă exccepțională cum că ar fi redus cu vreo 10000. Problema e că agenții uită, în primă instanță să șteargă vechiul preț așa că în istoric apare cam așa

Azi- ofertă excepțională 50 000 euro

Maîne – ofertă excepțională 60 000 euro redus de la 80 000 euro

Același apartament, cu prețul crescut, dar redus- hai că m-au amețit de tot. Ar fi trebuit să fac fotografii. Timpul nu e însă pierdut.

Apoi își amintesc. Și șterg ce e de șters din istoric.

Mai sunt site-urile cu oferte de “top-gun” în care poți vedea apartamente de super top doar dacă plătești un abonament- acelea de super top sunt din acelea reduse cu sute de euro de la sute de mii de euro. Pentru bogații bogaților, nu pentru muritorii de rând, ce mai, pentru care ce mai contează o taxă de poză.

Investiție

Sau alte oferte de top în garaje, mansarde ce sunt pod, să pici cu tot cu apartament peste vecinul de sub, demisol extra ultra, mega în care iese rahatul de la toți vecinii, la excepționale prețuri de zeci de mii de euro. Apartamente fără CF, cu CF încurcate și așa mai departe. Nu e nici o problemă, dar CF-ul iese peste 10 ani. În rest totul e perfect.

Tu cumpără fără grijă. Do not miss out!

Apartament

Îmi plac mult și anunțurile gen- apartamentul se vinde cu tot cu chiriaș. Dacă vrei să locuiești și tu acolo, faci de o uniune.

Am și învățat câte ceva și din limbajul scris al celor de la agențiile imobiliare. 

Seamănă cu cel de la o pizzerie de top, nu vreau să fac reclamă. La pizzerie pe meniuri scrie cam așa- paste cu o ușoară atingere de cașcaval, (citez din memorie) ceea ce înseamnă că te vei strădui din greu să găsești acea bucățică de cașcaval, sau să îi depistezi gustul, în caz că nu e vizibilă.

La apartamente cuvintele curg cam așa:

  • investiție zona extraordinară- apartament cu igrasie, ce stă să se dărâme, undeva aproape de centru;
  • apartamentul necesită lucrări de renovare pe care le merită din plin- apartamentul e varză;
  • apartamentul e nerenovat ceea ce constituie un avantaj pentru că puteți să îl amenajați cum doriți d-voastră- începeți cu construcția pereților apoi tavanul și restul;
  • apartamentul se vinde semifinisat- what the fuck- why? – de ce nu se vinde finisat- semifinisat înseamnă cu șapă, cu geamuri și ușă de intrare- măcar nu îi înjuri pe ei când pică tencuiala, te înjuri singur dacă îl faci tu ( asta se poartă- dar măcar prețul de ar fi decent);
  • investiție- casă demolabilă în centrul Clujului- undeva la sute de mii de euro- problema e că în poze eu nu am reușit să văd casa deloc- poate o demolaseră deja ca să ne scutească pe noi;
  • apartament intim, ideal pentru o persoaă- e clar că nu încap 2 persoane nici să intre în apartament- e din acela mic de nici nu ar trebui să existe măcar pe piață;
  • apartamentul nu are baie proprie, dar are una numai a lui la capătul coridorului- și vă vine sau nu să credeți un astfel de apartament se vinde în Cluj-Napoca cu 25 de mii de euro;  
  • apartamentul se află într-o zonă liniștită departe de forfota orașului- e clar ajungi la școală/muncă în vreo 10 ore cu traficul din Cluj.

Și exemplele sunt fără număr.

Eu mă opresc însă aici.

Uneori mi se face milă de cei ce vând. Aproape că îmi curge și o lacrimă rebelă. De când mă uit eu, să tot fie 2 luni, m-am plictisit să văd aceleași apartamente, postate și repostate, la oferte și pseudo-oferte, când la un preț, când la altul, mereu aceleași, nevândute de nici nu știu când, așteptându-și viitorul proprietar, cu strângere de încăpere, nemaiștiind nici ele, câți m2 au și cât au valoarea, în fapt. Îmi trece mila repede însă.

Pare o adevărată aventură să cumperi un apartament în Cluj-Napoca. Acolo nu prea există situații win-win, ci doar șmecher-fraier. Și desigur fraierul ești tu. 

Cred că cel mai greu este să găsești pe cineva decent cu care să comunici, pe cineva care să nu vrea să ia și pielea de pe tine.

Poate există și situații bune. Poate există și agenții decente. Eu povestesc doar din ce am văzut pe site-urile agențiilor de pe net, căci am spus, nu am ajus pe teren. Și nici nu voi ajunge.

După cum spuneam, am renunțat. Celor ce încă mai caută le doresc succes.

Recunosc. Sunt prea săracă ca să îmi bat joc de banii mei și de mine. 

Poate într-o zi lucrurile se vor schimba. Poate vom ajunge să trăim într-o lume decentă, cu oameni decenți și cu prețuri pe măsura calității produsului oferit.

Până atunci, mă gândesc să investesc banii pregătiți pentru o garsonieră la Cluj-Napoca, într-un apartament în Budapesta. Sigur nu am nevoie nici de credit și îmi mai rămân și bani. Plus că mă gândesc că la Budapesta nu cresc suprafețele apartamentelor ca Făt Frumos într-o zi. Deși, dacă ar crește, ca-n poveste, nici nu ar fi chiar rău.

Vă pup. Pa, pa.

Credit fotografii 2,3 din postare, că prima îmi aparține:

Imagine de Marie Sjödin de la Pixabay
Imagine de S K de la Pixabay

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal