Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Covid-19

S-a întamplat să apară Sars-COV-2 ce provoacă boala COVID-19

Nimeni nu s-ar fi gândit, la început, că poate fi atât de grav, dar, iată, este.

Această pandemie pare că trezește în om, fie ce e mai bun, fie ce e mai rău.

La unii activează dorința de implicare și spiritul civic, ceea ce este extraordinar, căci ei sunt cei ce ne vor ajuta să ieșim la liman din toată această cruntă realitate.

La mulți activează prostia, o exacerbează,

Bine, se știe că prostul care nu-i fudul, parcă nu e prost destul.

Prin urmare proștii nu tac, ei spun.

 Niciodată nu subestima puterea prostiei umane.

scria și zicea  Yuval Noah Harrari

Eu o subestimasem.

De la cei ce se împărtășesc cu aceeași linguriță, în vreme de pandemie, sfătuiți fiind de niște preoți care, pur și simplu, eu nu înțeleg, dacă ei chiar își imaginează că sunt protejați de un virus, în pofida faptului că nu respectă minim de norme de igienă sau cărora pur și simplu nu le pasă de enoriașii lor și până la cei ce crează conspirații ce te fac sa nu mai poți respira, din alte motive, nu din cauza acestei groaznice viroze, toți te fac să te minunezi.

S-a făcut și topul prostiilor spuse în aceste vremuri pe net, dar ce folos.

Nu, nu mă cred vreo deșteaptă cum probabil mulți ar scrie în comentarii, parcă-i văd.

Însă bunul simț îmi spune că nu e momentul acum nici să mai credem în basme, conspirații și alte minuni și nici să răspândim idioțenii mai rău ca pe un virus.

Acum e momentul să acționăm așa cum ni se spune de către cei ce știu, de către autorități competente.

Homeopat de ești cum naiba poți crede că o apă cu trei picuri de știu eu ce plantă te poate vindeca de un virus pentru eradicarea căruia luptă o multitudine de oameni pe toată planeta și încă nu știu cum să o facă. Ce teste ai făcut când ai creat apă chioară, unde sunt testele, ce rezultate ai avut? Și tu cel ce crezi în homeopatie, înțelege că placebo funcționează, da,  în anumite situații, dar chiar nu ne dăm seama că pe virus îl doare în bască de valeriana noastră?

Cum poți să îți imaginezi că mergând la biserică la grămadă, pupând icoane potențial pline de virus, respirând același aer cu cei bolnavi, sorbind din aceeași linguriță, fie ea din orice ar fi, ești protejat, când istoria epidemiilor arată clar câ în vreme de pandemie cei ce au procedat astfel au murit pe capete.

Cum poți crede că purtarea prin oraș a unei icoane, fie ea și așa-zis făcătoare de minuni, te vindecă sau te salvează?

Sunt în jur 4300 de culte religioase în lume, alături de sau incluse în cele 5 mari religii ale lumii. Nu te întrebi, dacă crezi așa ceva, că poate, doar poate, există  posibilatea să plimbi statuia greșită?

Știu, ai nevoie de credință, dar poart-o în inimă.

Poate virusul e creat, nu în laborator, cum crezi tu, și nici prin evoluție, cum e de fapt, ci de o entitate omnipotentă, alt fel de Dumnezeu.

De unde știi tu că Dumnezeul tău a creat tot și că în universul ăsta sau în altele, dincolo de spațiu și timp, dincolo de capacitatea noastră de a înțelege (cum spui mereu celor necredincioși) nu există o altă entitate supremă ce crează, așa cum Dumnezeul tău te-a creat pe tine?

Ți-ai pus tu oare problema că poate creatorul nu e singurul creator?

Spunea Neil DeGrasse Tyson că poate, de fapt:

Virusurile au inventat oamenii, ca oamenii să inventeze avioanele, ca ei să poată să călătorească mai ușor.

Dacă tot crezi că o icoană te salvează de virus, de ce nu faci un exercițiu de imaginație să încerci să vezi, poate poți să crezi și ce a spus Neil.

Măcar dacă tot credem, fără a cerceta și fără a avea dovezi,  să încercăm să ne lărgim plaja de credințe,

Blasfemie, ar striga unii.

Oare?

Am izbucnit în râs când am citit ce scrisese o domnișoară și anume să fim raționali că sângele Domnului nu ne poate ucide.

Nu, el nu, noi ne ucidem între noi, bând dintr-un potir contaminat, cu o linguriță și mai contaminată.

Raționalitea impune să înțelegem că oameni au existat și înainte de credința creștină, că ei credeau în altceva, cel mai probabil și că nici acel crez, nici cele apărute ulterior nu i-a salvat vreodată de ceva.

Salvarea a venit, poate, de la ei înșiși, dacă au făcut ce era de făcut, atunci când era de făcut.  Salvarea a venit din cunoaștere, nicidecum din pupatul de moaște.

Din păcate la noi există mari probleme și în spitale.

Și acolo ignoranța și necunoașterea ucid.

Mă doare mintea să văd cum mor și vor muri pe capete oameni nevinovați, pentru că sistemul este în colaps, neputincios, pentru că nu sunt echipamente, pentru că unii se cred mai presus de lege și îi sfidează, chiar și acum, în ultimul ceas, culmea, tocmai pe cei pe care ar trebui să îi protejeze, pe medici și asistente, de care este atât de mare nevoie acum.

Eram îngrozită că în cazul creșterii exponențiale a cazurilor nu vor mai fi ventilatoare pentru toată lumea.

Se pare, după tendința actuală, că nici medici nu vor mai fi.

Cum e posibil așa ceva, pur și simplu nu pot înțelege.

Dacă conducătorii nu sunt în stare să gestioneze această criză, de ce nu pun pe alții care pot?

Să apară ei la televizor și să se laude, dar să lase la cârmă, în spate, oameni ce gândesc, oameni ce nu ucid alți oameni, oameni ce vor, pot și acționează cu creier.

Beculețe de Paște ne trebuie acum, apropo de primarul ce a dat o căruță de bani pe ele? De campanie electorală avem nevoie? Oare cei de pe bannere electorale nu și-au pus problema că poate e prematur să își facă campanie  în contextul acestei pandemii care ucide fără milă? Sau se cred invincibili?

În același timp cum să fugi din autoizolare sau din carantină? Ce fel de om să fii, să îți pui în pericol mama, tata, copiii? Cum să nu îți pese?

Am trecut prin multe în viață și trecând am învățat.

Am învățat că vitamina C, oricâte beneficii ar avea, nu este panaceu universal și mai mult că în doze mari face mai mult rău decât bine.

Am învățat că nu cu ciuperci se vindecă un cancer, ci prin metode care au fost testate și care au dat rezultate,

Am învățat că nu prin post devenim mai buni, ci prin gândul nostru moral și decent, niciodată plin de ură, niciodată dorind răul altuia.

Am învățat că oamenii umplu goluri cu magie, dar că în fapt magia există  acolo unde există pertinente dovezi.

Magia științei este cea mai spectaculoasă magie.

Viața însăși e o magie și nu pentru că ne-am  trage din Adam și Eva, ci pentru că am evoluat să fim ceea ce suntem astăzi.

S-a întâmplat această pandemie.

Și nu, nu este pedeapsă divină pentru că s-au făcut avorturi sau pentru că nu s-a ținut post sau pentru că există gay. Cum oare își pot imagina oamenii că dacă există, unei entități superioare, creatoare, i-ar putea păsa de ce mănâncă cei creați de el, de când mănâncă, de ce fac sau nu cu corpul lor,

Serios acum, vorbim de o entitate superioară, dincolo de timp si spațiu, dincolo de puterea noastră de înțelegere, dacă i-ar păsa nu ar mai fi superioară, ar fi ca țața Veta din grădină ce o bârfește pe țața Ioana că s-a culcat cu Vasile și o pedepsește pe Safta , întorcându-i spatele, că a pupat-o pe gură, pe Ileana.

Nu e greu a raționa un pic.

Nu au fost pedepsiți chinezii pentru că sunt atei sau budisti, nici vestul pentru că nu e ortodox și nici vechii creștini de către socialiști.

Și nu, nu e creat nici în laborator. A apărut așa cum apare un virus mereu. Mereu au existat pandemii, mereu a fost câte un virus sau mai multe. Chiar și atunci când nu existau laboratoare.

Acum multe pandemii nu mai există pentru că există vaccinuri. Da, acele injecții salvatoare de vieți și atât de blamate de antivaxeri. Acele injecții pentru care s-au făcut studii, teste și care salvează vieți.

Nu știu, cred că prostia face mai rău ca orice virus. Pentru că o proastă afirmație are teren fertil doar acolo unde ignoranța e în floare. Și acționează nu doar împotriva binelui personal, ci și al umanității în general.

Cunoașterea și numai ea eradichează virusul prostiei și al ignoranței.

Eu aș zice, că după ce trece pandemia, cei ce râmăn ar trebui să lupte cel mai mult împotriva ignoranței.

Să construiască mai puține temple, unde să se roage unei inexistente sau nepăsătoare entități și să se concentreze pe dezvoltarea de școli unde să educe oamenii.

Oamenii educați sunt cei ce ar putea schimba întreaga omenire, salva planeta, eradica ura, ura față de cei ce nu sunt ca ei, față de ce nu înțeleg.

S-a întâmplat și se va mai întâmpla.

Poate omenirea are nevoie de credință.

Însă, mai presus de orice, omenirea are nevoie de știință.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal