Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Cosmic sau Unificator

Ultimul stadiu cunoscut la acest moment este stadiul Unificator sau Cosmic. El face parte din nivelul postpostconvețional. Acest stadiu este extrem de rar întâlnit, prin urmare foarte puține date au putut fi colectate despre el, prin metoda MAP, folosită de autoarea Susanne Cook-Greuter. Acest stadiu Read more…


Magician sau alchemist

Stadiul Magician este ultimul stadiu din nivelul postconvențional. Foarte puțini oameni ajung în acest stadiu de dezvoltare. Acest stadiu percepe concepte unitare, fără a și le încorpora încă pe deplin. Oamenii aflați la acest stadiu au o perspectivă la persoana a 5-a asupra realității. O Read more…


Strategist sau autonom

Stadiul strategist sau autonom, este al 2-lea stadiu de pe nivelul postconvetional. Nu foarte mulți oameni de pe glob au ajuns la acest stadiu de dezvoltare. Individul aflat în stadiul autonom prezintă o perspectivă la a 4-a persoană lărgită care plasează experiența acestuia în contextul Read more…


Individualist sau pluralist

Limitarea majoră a modului de a gândi convențional este acceptarea faptelor și a lumii externe ca reale și incapacitatera omului aflat la acel nivel de a vedea natura obținută prin contextul în care trăiește a credințelor sale. Aceast mod de a gândi se schimbă de Read more…


Conștiincios sau realizator

Stadiul conștiincios sau realizator este un stadiu de integrare într-un context cultural mai larg. Face și el parte din nivelul convențional de dezvoltare umană. Este un stadiu al integrării sale într-un context cultural mai larg, dar de data asta pe afinități ideologice și criterii alese. Read more…


Expert sau Conștient de sine

Stadiul expert face și el parte din nivelul convențional al dezvoltării umane. Aproximativ 80% din populația globului se află la nivel convențional al dezvoltării umane. Acesta este un stadiu de diferențiere. Acest stadiu privește către sine obiectiv, separându-se și diferențiindu-se de alții. Ceilalți sunt de Read more…


Diplomat sau Conformist

Stadiul diplomat sau conformist face parte din nivelul convețional al dezvoltării umane. Trebuie menționat că la ora actuală aproximativ 80% din populația globului se află în nivelul convențional de dezvoltare, la diverse stadii. Oamenii aflați la acest stadiu văd altfel lumea, pot face mai bine Read more…


Oportunist sau auto-protector

Stadiul oportunist sau auto-protector se găsește mai rar în adulți. De regulă se găsește la copii și mai ales la adolescenți. La adulți se regăsește în condiții aspre, de dezastre sau război, posibil în anumite culturi. Are tot o perspectivă la persoana 1 asupra lumii. Read more…


Impulsiv

Înainte de stadiul impulsiv se găsește stadiul simbiotic, inconștient, cel al bebelușilor, în care persoana nu a dezvoltat limbajul și este absolut dependentă de îngrijitor Această lucrare nu vorbește despre dezvoltarea copiilor. Stadiul impulsiv nu se prea găsește la adulți, el este specific copiilor până Read more…


Mame și Fiice

Mame și fiice, având același sânge, mame și fiice ce cred că se cunosc, dar nu o fac niciodată cu adevărat, mame și fiice pentru care iubirea ar trebui să fie dincolo de cunoaștere. Când fiica mea era mică și îi judeca pe cei din Read more…


Să faci yoga cu Tina

Să faci yoga cu Tina este o binecuvântare. Și nu glumesc când spun asta. Dar vă voi povesti. De când cu atacurile de panică și cu palpitațiile, am început să văd viața altfel. Am realizat că oricând, in orice moment se poate sfârși, că este Read more…


Negativism

Despre negativism și negativiste persoane aș vrea să vorbesc în acest articol. O fac pentru că mă macină o acută nevoie în acest sens, o fac pentru a mă elibera pe mine, pentru a-mi fi eu însămi profesor întru schimbare și elev sârguincios în același Read more…


Stadiile durerii universale

Astăzi mă gândeam la stadiile durerii, la faptul că ancorați în tumultul existențial nu reușim să le parcurgem pentru a putea sa ne găsim pacea. Și atunci pozăm în oameni fericiți sau ne afundăm în nefericire fără să stim de ce ni se întâmplă asta. Read more…


Palpitații în deșertul existenței

La sfârșitul anului trecut, după aproape un an de liniște, în urma unui eveniment, deloc înfiorător, dar pentru mine extrem de dureros, am reînceput să am palpitații. După prima criza, a durat ceva timp până la a doua, dar apoi crizele s-au succedat unele dupa Read more…


Operațiunea Ragnarok

Despre filme scriu rar sau aproape deloc, sunt cărțile cele care cu adevărat mă fascinează trezind în mine dorința de a vorbi despre ele. De data aceasta vreau, însă, despre un film să vorbesc. Și nu pentru că mi-ar fi plăcut filmul în sine, ci Read more…


Dincolo de curcubeu

Nu fac un secret din faptul că mă simt mult mai bine în prezența animalelor decât în prezența semenilor mei. Și, de câte ori privesc la curcubeu, îmi imaginez cum toate ființele ce mi-au adus atât de multă bucurie în viață, și care nu mai Read more…


Insomnie și povestea unei vacanțe

Mici eternități de insomnie așternute peste pleoapa ei grea ce, însă, refuză să se închidă a somn. Gândurile o copleșesc, nedându-i pace. Multe de înfăptuit și mult prea mult imposibil umbrind posibilul. Într-un final adoarme doar pentru a permite amintirii să se contopească cu visul Read more…


Parenting sau despre meseria de părinte

Interviul cu Lionel Shriver despre Ezra Miller, pe care l-am ascultat de multe ori, mi s-a părut foarte interesant și de aceea de la el plec în scrierea acestui articol despre parenting sau mai pe românește despre meseria de părinte. Pentru cei ce nu stiu, Read more…


Aici. Acum. Recunoștință

Despre aici și acum m-am hotărât să scriu când am primit vestea cea bună că am trecut încă un hop, după o lungă așteptare. Mintea noastră călătorește mult în trecut și își imaginează viitorul. Trebuie să o facem să fie mai prezentă. Nu e ușor. Read more…


Trebuie să vorbim despre Kevin

Trebuie să vorbim despre Kevin este cartea scrisă de Lionel Shriver, ecranizată ulterior, despre ce se întâmplă atunci când maternitatea devine un coșmar. Am ajuns să văd filmul și ulterior am citit cartea. Ambele m-au impresionat profund și m-au pus mult pe gânduri. Toate cărțile Read more…