Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Cele 4 faze ale ciclului abuzului

Am vorbit în articolul anterior despre legătura traumatică. În acest articol voi trata ciclul abuzului, tipuri de abuz și semne ale abuzului. Fiecare relație este diferită după cum spune Lev Tolstoi în a sa Ana Karenina. „Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită Read more…


Legătura traumatică- trauma bonding

Legătura traumatică sau trauma bonding este o conexiune emoțională puternică între abuzat și abuzator, în special când persoană abuzată experimentează episoade de afecțiune, din partea abuzatorului, între episoadele de abuz. Dacă înțelegi cum funcționează o astfel de relație poate vei putea înțelege și cum funcționează Read more…


Mame și Fiice

Mame și fiice având același sânge, mame și fiice ce cred că se cunosc, dar nu o fac niciodată cu adevărat, mame și fiice pentru care iubirea ar trebui să fie dincolo de cunoaștere. Când fiica mea era mică și se întâmpla, involuntar ,să îi Read more…


Scrisoare către un profesor

Scrisoare către un profesor a fost scrisă într-un moment greu al vieții mele și m-am gândit tare mult dacă să îi găsesc un loc pe blogul meu. În final am decis să o fac, pentru că eu cred tare mult în omenie, în bunătate, mai Read more…


Trei nuci

Trei nuci, într-un pui de copac, plantat anul trecut în iulie. Nu două, nu una, nu patru, ci trei nuci.Ar putea fi o coincidență. Însă mie îmi place să cred că nu este așa.Dintre toții nucii înalți și maturi, el este singurul ce are nuci. Read more…


Lumina de la capătul tunelului

Uneori nu o mai putem vedea, pe ea, lumina de la capătul tunelului. Ne dorim cu disperare să o facem să reapară, ne frecăm la ochi, îi strângem, miopi fiind în fața unui destin pe care nu vrem să îl definim drept potrivnic și nu, Read more…


Acceptarea radicală-Toleranță la stres

Am scris aici despre terapia dialectic comportamentală și despre cele 4 module ale ei și anume mindfulness, toleranta la stres sau la frustrare, reglarea emotiilor și eficacitate interpersonală. Și dintre toate tehnicile prezentate în această terapie, m-am simțit foarte atrasă de acceptarea radicală ce face Read more…


Îmbunătățește-ți realitatea sau redu-ți așteptările.

Pornesc din nou de la scrierea Jodiei Picoult cu privire la fericire și la soluția ca să o găsești: să îți îmbunătățești realitatea sau să îți reduci așteptările. Am fost o ferventă cititoare și toată viața mea am căutat să învăț din scrierile altora. Nu am Read more…


Ceața

Privesc pe geam. Ceața ascunde totul. Abia se zărește ceva în jur. Îmi amintesc de o călătorie în Timișoara, pe o ceață densă, deasă. Pe atunci ceața era doar afară, nu și în mintea mea. Am condus haotic pe străzi de nerecunoscut, prin locuri de Read more…


Chania-Creta

Chania este locul în care se scriu povești de viață, unde marea se zbate dezlănțuită pentru ca apoi să te privească cu albastrul ei ochi, liniștită, torcând cuminte și spălând țărmul cu sărata sa apă. Pentru mine Chania este un vis împlinit. Nu credeam că Read more…


Zuzu- o viață

În 22 spre 23 iulie, noaptea, Zuzu, ființa pe care am prețuit-o mai mult decât o pot exprima cuvintele, pleca spre altă dimensiune, lăsându-mă mai singură ca niciodată. Pleca în somn, în somnul de veci, liniștit, pe gresia pe care alesese să doarmă în ultimele Read more…


Highly Sensitive People- Oameni hipersensibili

Când am hotărât să scriu despre oameni hipersensibili (Highly Sensitive People), mi-am propus să citesc mult pentru a reuși să surprind, în felul meu, dar ajutându-mă de cunoașterea celor mai deștepți ca mine, trăsături ale unor astfel de persoane. Dar mai apoi am realizat că, Read more…


Cugetări

În meditație, privim gândurile cu detașare și le lăsăm să plece ca pe niște nori pe cer. Uneori o facem cu ușurință, alteori nu. Acest articol, intitulat Cugetări, a apărut din nevoia de puncta unele dintre cele mai persistente gânduri ale mele despre grele momente Read more…


Stadiul cosmic sau unificator

Ultimul stadiu cunoscut la acest moment este stadiul Unificator sau Cosmic. El face parte din nivelul postpostconvețional. Acest stadiu este extrem de rar întâlnit, prin urmare foarte puține date au putut fi colectate despre el, prin metoda MAP, folosită de autoarea Susanne Cook-Greuter. Acest stadiu Read more…


Stadiul magician sau alchemist

Stadiul Magician este ultimul stadiu din nivelul postconvențional. Foarte puțini oameni ajung în acest stadiu de dezvoltare. Acest stadiu percepe concepte unitare, fără a și le încorpora încă pe deplin. Oamenii aflați la acest stadiu au o perspectivă la persoana a 5-a asupra realității. O Read more…


Stadiul strategist sau autonom

Stadiul strategist sau autonom, este al 2-lea stadiu de pe nivelul postconvetional. Nu foarte mulți oameni de pe glob au ajuns la acest stadiu de dezvoltare. Individul aflat în stadiul autonom prezintă o perspectivă la a 4-a persoană lărgită care plasează experiența acestuia în contextul Read more…


Stadiul individualist sau pluralist

Limitarea majoră a modului de a gândi convențional este acceptarea faptelor și a lumii externe ca reale și incapacitatera omului aflat la acel nivel de a vedea natura obținută prin contextul în care trăiește a credințelor sale. Aceast mod de a gândi se schimbă de Read more…


Stadiul conștiincios sau realizator

Stadiul conștiincios sau realizator este un stadiu de integrare într-un context cultural mai larg. Face și el parte din nivelul convențional de dezvoltare umană. Este un stadiu al integrării sale într-un context cultural mai larg, dar de data asta pe afinități ideologice și criterii alese. Read more…


Stadiul expert sau conștient de sine

Stadiul expert face și el parte din nivelul convențional al dezvoltării umane. Aproximativ 80% din populația globului se află la nivel convențional al dezvoltării umane. Acesta este un stadiu de diferențiere. Acest stadiu privește către sine obiectiv, separându-se și diferențiindu-se de alții. Ceilalți sunt de Read more…


Stadiul diplomat sau conformist

Stadiul diplomat sau conformist face parte din nivelul convețional al dezvoltării umane. Trebuie menționat că la ora actuală aproximativ 80% din populația globului se află în nivelul convențional de dezvoltare, la diverse stadii. Oamenii aflați la acest stadiu văd altfel lumea, pot face mai bine Read more…


Stadiul oportunist sau auto-protector

Stadiul oportunist sau auto-protector se găsește mai rar în adulți. De regulă se găsește la copii și mai ales la adolescenți. La adulți se regăsește în condiții aspre, de dezastre sau război, posibil în anumite culturi. Are tot o perspectivă la persoana 1 asupra lumii. Read more…