Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Gyula

Gyula

Uneori gândurile se rescriu sub imperiul unor senzații dăruite nouă de peisaje copleșitoare, de locuri de neuitat și de oameni a căror prezență o simțim până dincolo de cuvânt, într-o îmbrățișare de simțuri.

Acele momente de rescriere a gândurilor sunt momentele în care poezia destinului ne face să ne dăruim clipei cu toată ființa noastră.

Sunt momentele când știm cu certitudine că realitatea este cea mai extraordinară magie și că lumea în care trăim se desfășoară în fața noastră ca un roman bine scris.

De abia în acele momente știm, că oricât de grea ar fi, viața este copleșitor de frumoasă și că amintirile se vor revela în fața noastră, cândva, recompunând poate cu alte note din magia a ceea ce ne-a fost dat să trăim.

Uneori gândurile ne redevin prieteni și ne poartă ca de mână înspre spiritualitatea realității.

Uneori…

Acel uneori se compune din voință și din zâmbet, din puterea de a vedea partea plină a paharului, de ne tămădui de ipocrizie și ignoranță prin cunoașterea lumii așa cum este ea.

Gyula nu îmi este vindecător de durere așa cum mi-a fost o altă stațiune din Ungaria, cândva, pentru că atunci când am pășit pe străzile acestui orășel, suferința nu își mai avea loc în inima mea.

Așadar, Gyula mi-a intrat în suflet cu ușurință și i-am plăcut străduțele și izul de istorie și forfota tăcută, încă de la început.

De ce ei pot și noi nu, aceasta este doar o simplă întrebare la care eu nu prea am cum să am un răspuns.

De ce ei pot să construiască și nu să distrugă, de ce au cultul dezvoltării, al zâmbetului și nu al suferinței, de ce muncesc și nu se plâng, de ce oferă și nu așteaptă, iarăși nu știu și cel mai probabil că nici nu voi afla vreodată oricât de cercetătoare aș fi.

Însă știu cu certitudine că pot.

Pot să își primească oaspeții cu zâmbetul pe buze, să le ofere găzduire în case și în suflet, să le dea senzația că îi așteaptă, că turistul le este prieten și nu furnizor de venituri.

Gyula este unul dintre multele orașe din Ungaria în care turismul s-a dezvoltat și unde românii aleg să își petreacă clipele de relaxare

Să spui că alegi Romania din patriotism, acele stațiuni distruse cu căzile lor termale mizere, sună a ipocrizie sau a neștiință.

Pentru că, oricât de patriot ai fi, nu poți alege să faci baie într-o găleată murdară când ai la dispoziție zeci de piscine curate.

O plimbare pe străduțele senine și pline de flori ale Gyulei îți încarcă sufletul de bucurie.

Terasele, de la cele centrale și până la cele mai izolate ce îți asigură intimitate și liniște, sunt și ele pline de frumusețe.

Fântânile plâng cu apă de zâmbet, copiii pot alerga nestingheriți în zona pietonala iar podurile peste apa ce curge liniștit îți spun povestea timpului.

Poți alege să respiri parfum de floare, de frunză și de copac în parcul plin de verdeață sau să te plimbi pe străzile mai îndepărtate unde poți admira grădinile încântătoare ale localnicilor.

Sau de ce nu poți vizita castelul și cetatea ce veghează impozant asupra orașului sau poți povesti, precum dr Dolittle, cu rațele blânde ce își fac veacul pe lacul de la poalele cetății.

Gyula este la cca 3 km depărtare de vama Vârșand și foarte aproape de Arad.

Băile termale sunt multe și vindecătoare și alături de ele sunt construite piscine interioare și exterioare unde oricine poate înota, sau poate beneficia de vibromasaje acvatice, unde copiii pot să se joace și să alerge în voie.

Aqua parcul este imens, plin de verdeață și oferă o multitudine de facilități de la băi, saună, terase mai mult sau mai puțin elegante dar toate foarte curate, garderobe și seifuri pentru păstrarea lucrurilor.

Totul este supravegheat cu atenție și oricât de multă lume ar fi, oricâtă forfotă, până și gălăgia are o tentă liniștitoare.

Mi-am spus că, dacă pe oamenii pe care îi iubim este bine să îi acceptăm așa cum sunt, zonele în care trăim, chiar atunci când le iubim așa cum sunt, merită să le ajutăm a fi atinse de aripa civilizației, că poate ar trebui să îmbrățișăm și noi schimbarea în bine și că poate ar fi bine să începem a construi și altceva în afară de biserici.

Avem o țară frumoasă de care ne batem joc și dacă la peisaje puțini ne întrec, la civilizație lăsăm mult de dorit, fie că admitem asta fie că nu.

Uneori gândurile se rescriu în locuri ce au darul de a te face să te reîntorci, locuri în care redevii cine ești cu adevărat, locuri ce cântă precum sirenele lui Ulise căutând să își facă auzită chemarea.

Atâta doar că locurile ca Gyula cheamă la viață având puteri vindecătoare.

Și când vorbesc de puteri tămăduitoare nu fac referire la mitologie sau povești, ci la realitatea zilei pe care o trăim și pe care acest oraș are capacitatea de a o transforma în magie.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal