Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Mai mult scop, mai puțină pasiune

Pentru un om plin de pasiune și nu tocmai orientat spre acțiune este destul de greu de digerat ce spune Ryan Holiday  în scrierea sa It’s not About Passion it’s About Purpose  și anume scop nu pasiune. Spune el: pasiunea este despre tine, scopul este ceva mai mare ca tine, dincolo de tine.

Dar chiar și fără să cântărești cu foarte multă atenție îți poți da seama că are dreptate.

Realizezi că cel mai bine pentru tine este să fii ancorat în realitate, să ai un țel și să îl îndeplinești.

Desigur, entuziasmul e bun, atunci când hotărești să realizezi ceva, însă știu din proprire experiență, că el se diminuează atunci când este însoțit de prea multă pasiune care scade în intensitate. Țelul, astfel, nu mai este atins. Pasiunea nu e îndeajuns oricât ar clama asta cărțile de Self-Help. E nevoie de mai mult de atât. E nevoie de determinare, perseverență și realism. Ele sunt cele care te fac să îți atingi țelul, indiferent de câte obstacole ai în cale. E bine să te entuziasmenzi, dar rămânând în același timp cu picioarele pe pământ.

Am descoperit scrierea lui Ryan Holiday întâmplător și pot spune că a fost pentru întâia oară în viața mea când am dat subscribe la un blog fără să stau pe gânduri. Apoi am cumpărat 2 dintre cărțile scrise de Ryan: Stoic zi de zi și Inamicul este egoul.

Le citesc în paralel și sunt extraordinare.

Deși plină de pasiune în tot ce întreprind, nu am fost niciodată plină de ego, de inutile orgolii. Poate și de aceea m-am regăsit în cartea lui Ryan. Ego-ul îți poate fi dușman. Am văzut prietenii destrâmându-se, locuri de muncă pierzându-se, vorbe aruncându-se din cauza lui.

Cred însă că renunțarea completă sau în mare parte la ego trebuie să vină din interior. De abia când eu-l tău se contopește cu întreg universul din care face parte, când nu mai este vorba despre tine și el, este posibil. 

Avem atât de multe lucruri de învățat de la predecesorii noștri și adesea alegem să ignorăm scrierea lor. Ryan Holiday a ales să urmeze sfaturile stoicilor. Mai mult decât atât. Le explică, aducând cuvântul de atunci la realitatea de acum. 

Însă nu doar de la stoici avem ce învăța. Dacă citești cele 100 de sfaturi  pentru o viață mai bună, ale lui Ryan Holiday,  vei înțelege că de la fiecare avem de învățat câte ceva.  Mereu am crezut așa și eu, că fiecare poartă în el o lecție, un sfat, un element ce poate desăvârși întregul.

Aș recomanda scrierea lui Ryan Holiday fără să preget, dar simt că e o scriere ce, pur și simplu, se recomandă singură.

Cu siguranță voi mai scrie despre acest om, pentru că nu mă pot sătura să îl ascult sau să îl citesc. Să fie asta din cauza pasiunii mele? Probabil.

Să îmi fac un scop din a vorbi lumii despre un om care nu are nevoie, categoric, de nici o promovare? Mai degraba să încep prin a încerca a-i pune în practică învățămintele. 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal