Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Mindfulness

Aceasta este practica de a fi pe deplin conștient și concentrat în prezent, în loc să te îngrijorezi de trecut sau de viitor. A fi conștient este un mod de a trăi treaz, cu ochii larg deschiși fără judecată sau atașament.

Sunt mai multe practici ce te pot face să fii mai prezent.

Mintea Înțeleaptă

O persoană ce utiliează mintea înțeleaptă folosește date atât de la mintea emoțională cât și de la cea rațională

Mintea emoțională este cea în care oamenii sunt controlați de emoții și unde mintea rațională nu este câtuși de puțin prezentă. Când gândesc cu mintea emoțională oamenii se simt copleșiți și fără capacitate reală de a merge mai departe.

Mintea logică sau rațională. O persoană ce gândește cu mintea rațională abordează problemele pragmatic, rational, ignorând emoțiile.

Mintea înțeleaptă. O persoană ce învață să utilizeze mintea înțeleaptă reușește să se bazeze atât pe mintea critică cât și pe cea emoțională, adăugând intuiție.

What (Ce)

Terapia dialectic comportamentala încurajează persoanele să își trăiască viața din plin.

Pentru a face asta, ideal este ca persoana să observe, să descrie și să participe la toate activitățile momentului, pe parcursul întregii zile.

Observă

Fii atent la evenimente, gânduri, emoții.

Încearcă să nu le alungi, chiar dacă sunt dureroase.

Încearcă să nu le prelungești, nici dacă sunt plăcute.

Experimentează în mod conștient.

Descrie

Descrie evenimente, etichetează-le fără să le judeci, identifică gânduri.

Ia emoțiile și gândurile așa cum vin, ca o reflectare exacta a evenimentelor.

Participă

Când realizezi o activitate fă-o perfect prezent și conștient.

Fii spontan și dă atenție la ce faci.

How (Cum)

Ca să trăiești din plin, terapia dialectic comportamentală te încurajează să nu judeci momentul și să te cufunzi în el complet, concentrându-te pe ce dorești să obții de la fiecare situație, în final.

Fără să judeci

Ce înseamnă să nu judeci? Înseamnă să nu clasifici lucrurile ca bun rău, corect incorect. Te poți concentra pe consecința comportamentului tău, mai degrabă decât pe a judeca pe tine sau pe alții.

Este foarte greu, pentru că noi trăim într-o lume în care ne-am obișnuit să judecăm tot. Însă este posibil.

De exemplu în loc să spui Vremea de afară este foarte urâtă, poți spune. Plouă, dar eu prefer cerul senin, pentru că pur și simplu nu știi dacă ploaia este urâtă pentru oricine o privește.

Conștient sau prezent

Este abilitatea de a ne concentra mintea și conștiența pe momentul prezent fără a ne lăsa distrași de gânduri din trecut și fără să ne îngrijorăm pentru viitor. Trebuie să ne concentrăm numai și numai pe momentul prezent. Este foarte greu de realizat, dar nu imposibil și practicând, devine din ce în ce mai simplu.

De exemplu trebuie să nu mai încercăm să fim multi tasking și orice facem, fie că ne spălăm pe dinți sau citim o carte, să o facem complet imersați în acea acțiune.  Să nu ne spălăm pe dinți citind mailurile sau să citim vorbind cu mama față în față și pe telefon prin mesaje cu cine știe cine.

Eficient

Trebuie să facem ce merge fără a ne mai îngrijora dacă avem sau nu dreptate. Uneori pacea e mai importantă decât a avea dreptate. Trebuie să ne concentrăm pe ce dorim să realizăm în final. Dacă să ai liniște este dezideratul tău primordial la ce îți folosește să strigi la copilul tău adult care și-a ratat toate examenele, crezând că ai dreptate că e importantă cunoașterea. Te dezechilibrează, lui este posibil să nici nu ii pese, și tu mori cu dreptatea în mână pentru că dreptatea ta nu se potrivește cu a lui. Poate pentru el mai importantă este o distracție de pomină. Mai bine accepți că punctul tău de vedere diferă de al lui, tratezi problema cu toleranță, zicându-i că nu îi nimic, mai este timp, mai are o șansă și apoi nu îi plătești nici o restanță. Astfel îți păstrezi pacea și înveți din mers că viața ta e viața ta și viața lui e viața lui. Nu-i așa că armonia e mai importantă decât să ai dreptate?

imagine Unsplash

Referintele sunt prezentate în pagina de bază, Terapia dialectic comportamentală