Reglarea emoțiilor
Aceasta înseamnă să înțelegi, să fii mai conștienți și să îți controlezi mai bine emoțiile.
Tehnica STOP
Stop
Când simți că ești copleșit de emoție și că nu ai ești tu în control, pune stop. Nu reacționa. Nu te mișca. Stai înlemnit pentru un moment, pentru că astfel nu vei acționa din impuls. Rămâi în control. Numește emoția, fără să o judeci.
Te dă un pas înapoi
Când ai de a face cu o situație grea, fă un pas înapoi. Dă-ți timp ca să poți gândi, ca să te poți calma. Respiră adânc și nu lăsa niciodată emoțiile să te conducă. După ce te-ai calmat, poți decide ce ai de făcut.
Observă
Observă ce se întâmplă în jurul tău. Nu lăsa gădurile automate negative să te cuprindă. Nu acționa din instinct. Bazează-te numai pe fapte relevante.
Procedează Mindful
Întreabă-te ce vrei de la situație sau care sunt obiectivele tale. Stai calm, în control și ține minte că creierul are nevoie de timp ca să analizeze problemele apărute.
Tehnica acțiunii opuse
Emoțiile te fac să răspunzi așa cum ești tu construit. Dar încearcă, așa cum am mai scris anterior, să alegi să acționezi în mod opus felului în care îți vine să acționezi.
De exemplu dacă îți vine să strigi la cineva, alege să îi vorbești cu amabilitate, dacă te simți copleșit de vină, încearcă să te porți demn și nu umil, dacă simți anxietate, încearcă să te porți cu curaj, dacă te simți deprimat încearcă să faci ceva care să te scoată din depresie. Reține că emoția va rămâne cu tine atâta vreme cât o consolidezi. Nu consolida emoții ce te pot distruge, încurajează emoții ce îți aduc binele
Tehnica ABC te rog
Această tehnică te învață să ai grijă de tine ca să poți avea grijă de alții. Când ai grijă de tine, nu mai ești atât de vulnerabil la boală sau la crize emoționale.
A
Acumulează emoții pozitive, fâcând ce îți place ție.
B
Devin-o cu adevarat Bun în ceea ce îți place să faci. Dacă îți place, spre exemplu, să gătești, fă-o cu pasiune și devin-o competent în asta.
C
Fă față cu bine la orice, făcându-ți înainte un plan astfel încât să poți acționa Competent.
Te rog
Tratează-te dacă ești bolnav, mânâncă sănătos, nu consuma substanțe interzise, dormi suficient, fă sport.
Fii competent în ce îți place să faci
Indiferent de hobby-urile tale, încearcă să devii competent în ceea ce faci. Încearcă mereu ceva nou, practică și ai încredere în proces și în tine.
Tehnica de a face față oricărei situații
Această tehnică te poate ajuta să fii pregătit pentru a reduce stresul în situații tensionate.
Descrie pentru tine situația ce îți poate aduce emoții neplăcute.
Decide cum rezolvi problema și de ce tehnici ai nevoie pentru asta.
Imaginează-ți în minte problema, dar nu ca spectator.
Practică în minte un mod de a face față eficient.
Practică apoi o metodă de relaxare.
Tehnica de a purta cu tine un dialog pozitiv
Este foarte important să crezi în tine, să poți să ai cu tine întotdeauna un dialog pozitiv și încurajator. Poate ai citit sau ai văzut o mulțime de povești ale celor care au reușit, crezând în ei, chiar și atunci când nu le-a fost ușor și circumstanțele nu le erau favorabile.
Așa că indiferent cât de greu ți-ar fi, niciodată nu te descuraja prin vorbe adresate către sine și încearcă să porți un dialog care să te facă să te simți bine.
imagine Unsplah
Referintele sunt prezentate în pagina de bază, Terapia dialectic comportamentală