Toleranța la stres
Aceasta implică înțelegerea și gestionarea emoțiilor în situații dificile sau stresante fără a reacționa prin comportamente dăunătoare.
Tinerii din ziua de azi, poate și unii dintre cei mai în vârstă, nu mai par a avea rezistență la stres sau la frustrare.
Terapia dialectic comportamentală te poate ajuta să îți dezvolți această rezistență pentru că, vorba aceea, durerea nu e opțională, dar suferința da. Ea pune accentul pe învățarea de a suporta durerea cu pricepere.
Abilitățile de toleranță la stres sunt menite să ne ajute să supraviețuim crizelor, dar trebuie exersate înainte de apariția unei crize. Aceste abilități sunt utile atunci când nu ne putem sorta emoțiile și trebuie folosite atunci când o criză nu poate fi evitată.
Un concept important este acceptarea realității.
Există mai multe tehnici de creștere a toleranței la stres
Tehnica TIPP
Temperatură, Exercițiu Intens, ResPirație ritmată, Relaxarea mușchilor Perechi
Temperatura
Atunci când ești supărat, simți că îți clocotește corpul. Pentru a contracara acest lucru, stropește-te pe fața cu apă rece, ține în mână un cub de gheață, ieși afară dacă este vânt puternic. Schimbarea temperaturii corpului te va ajuta să te răcorești atât fizic, cât și emoțional.
Exerciții fizice Intense
Fă exerciții fizice intense care să se potrivească cu emoția copleșitoare pe care o ai. Fugi, înoată, ridică greutăți. Creșterea fluxului de oxigen ajută la scăderea nivelului de stres. În plus, este greu să rămâi periculos de supărat atunci când ești epuizat.
ResPirație ritmată
Controlul respirației ajută la reducerea durerii emoționale. Orice fel de exerciții de respirație ajută. Eu sufăr de palpitații cauzate de situațiile pe care nu le pot controla. Întotdeauna, exercițiile de respirație mă ajută. Preferatul meu este să respir 5 secunde, să stau 5 secunde și apoi să expir 5 secunde. Palpitațiile se reduc în intensitate după un astfel e exercițiu.
Relaxarea mușchilor Pereche
Știința relaxării musculare împerecheate este fascinantă. Atunci când strângeți un mușchi voluntar, îl relaxați și îi permiteți să se odihnească, mușchiul va deveni mai relaxat decât era înainte de a fi strâns. Mușchii relaxați necesită mai puțin oxigen, astfel că respirația și ritmul cardiac vor încetini.
imagine Unsplash
Tehnica ACCEPTS
Activitate, Contribuie, Compara, Emotie, ImPinge încolo,Gânduri Triste,Senzații
Activitate
Angajază-te în orice activitate ce îți face plăcere, cum ar fi să citești o carte, să mergi la o plimbare, să mănânci mâncarea ta favorită, să suni un prieten. Orice te oprește să gândești negativ, te ajută.
Contribuie
Fă un act de amabilitate. Zâmbește cuiva. Cumpără un cadou cuiva. Fă o prăjitură pentru cineva drag. Dacă faci cuiva o plăcere te vei bucura de bucuria acelei persoane.
Compară
Știu că te va enerva să îți spun că atunci când simți că ți se cutremură universul fiindcă ți-a picat o geană ar fi bine să te gândești că mulți copii mor pur și simplu de foame. Compară-ți viața cu a lor și dintr-o dată pierderea genei nu va mai fi o problemă.
Emotii
Puterea stă la tine să invoci emoții opuse la ce simți acum. Dacă ești trist, caută imagi cu pisici sau gugulește pisica din dotare, dacă te simți anxios, meditează, dacă nu vrei să ieși din pat, pentru că te simți deprimat, încearcă să ieși la o alergare. Vei fi surprins de rezultat.
Înlătură sau ÎmPinge emoția negativă
Fă asta doar pentru căteva momente, până ce te simți pregătit să ai de a face cu ea.
Gânduri Triste
Fă un puzzle, când te apucă gânditul negativ. Fă rebus. Alungă, fiind ocupat, orice gând negativ.
Senzații
Folosește cele 5 simțuri ale tale pentru a te liniști în timp de suferință. Fă o baie în lavandă, mănâncă o înghețată, privește la un film sau ascultă muzica favorită, parfumează-te cu parfumul favorit. Toate acestea te pot ajuta să depășești situația.
Tehnica IMPROVE
Imaginează-te, Ce înseaMnă, ce sens are, Rugăciune Pentru ceva, Relaxare,Un singur lucru pe mOment, Vacanță, Încurajează-tE
Imaginează-te
Imaginează-te reușind. Cu siguranță gândirea pozitivă ți-ar putea fi de folos, căci știi bine că devenim ceea ce gândim.
Sens- ce înseaMnă
Încearcă să dai sens oricărei situații negative. Încearcă să înveți din experiență. Dar nu te pune în postura de victimă, ci privește orice eveniment negativ în mod constructiv.
Rugăciune Pentru
Prin rugăciune înțelege orice fel de conectare cu o conștiință superioară. Orice astfel de conectare, că e rugăciune sau meditație te poate ajuta.
Relaxare
În situații stresante ne tensionăm. De aceea orice exercițiu de relaxare, te poate ajuta. Eu prefer yoga, dar tu poți alege orice.
Trăiește în mOment
Trăiește în prezent. Reține că nu poți schimba trecutul și nu are sens să tot te gândești la viitor, mai ales dacă e vorba de o situație stresantă.
Mergi în Vacanță
Oricând, o vacanță te poate ajuta să te reconectezi cu tine. Bine, cu condiția să nu mergi în vacanță cu cineva la care i se schimbă starea de spirit de la o secundă la alta și care este hotârât să te târască după el în proaste situații.
Încurajază-tE
Încurajează-te singur. Nici nu știi ce mult te ajută. Mai ales dacă trăiești într-un mediu toxic, cu puține externe vorbe bune.
Lista pro si contra
Terapia dialectic comportamentală te învață să faci listă de pro și contra pentru a cântări consecințele deciziilor tale.
Mai ales dacă vrei să te apuci să te mutilezi sau să bei până cazi lat, o astfel de listă te poate ajuta să te gândești de 2 ori. Chiar dacă pe moment poate te ajută să îți gestionezi emoția copleșitoare numai când te vizualizezi cu corpul plin de cicatrici sau incapabil să mai renunți la băutură s-ar putea să renunți.
Auto alinarea
Așa cum am vorbit mai sus, folosește cele 5 simțuri pentru a te alina în supărare, privește sau imaginează-ți ceva frumos, ascultă muzica ce îți place, mânăncă ceva gustos, atinge o iubire cu blăniță dacă ai, dacă nu, atinge petala unei flori, miroase parfum de floare sau de iarbă praspăt cosită, îmbrățisează-te sau îmbracă-te într-o pătură ce se simte ca o îmbrățișare. Uneori această terapie introduce si mișcarea la această alinarea pentru că mișcarea îți poate face întotdeauna bine.
Acceptarea radicală
Se poate întâmpla să ai o situație pe care nu o poți schimba sub nici o formă. Acceptarea îți dă voie să faci pace cu situația și să mergi mai departe.
Poți alege să te simți îngrozitor cu privire la situația pe care nu ai cum să o schimbi sau să alegi să o accepți așa cum e.
De exemplu dacă ai o durere cronică, poți alege să accepți asta, dar să vezi că ai și momente bune în ciuda durerii și că viața merită trăită.
Rezolvarea problemelor
Are mai mulți pași:
- realizarea problemei;
- definirea ei in detaliu;
- descrierea modului în care ea interferează cu dezideratele tale;
- idetificarea de alternative;
- identificarea consecintelor alternativelor;
- identificarea pașilor de soluționare a problemelor;
- rezolvare și evaluare rezultate.
Referintele sunt prezentate în pagina de bază, Terapia dialectic comportamentală
Imagine Unsplash