Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Din nou dinamica evoluției în spirală (Spiral Dynamics)

spiral1

În încercarea mea de a înțelege lumea în care trăiesc și oamenii ei, m-am reîntors la modelul dinamica spiralei, creat de Clare W. Graves și preluat ulterior de Christopher Cowan, Don Beck si mai apoi de Ken Wilber cu Teoria sa integrală.

Am făcut asta pentru că, deși sunt și alte modele care caută a studia evoluția omului în acord cu mediul în care acesta a crescut și cu nevoile sale, modelul elaborat de Grave mi se pare un model care, cel puțin mie, îmi dă răspuns la multe întrebări.

Clare W. Graves, profesor de psihologie, a creat teoria dezvoltării omului adult, cunoscută ulterior ca  dinamica evoluției în spirală-Spiral Dynamics, în încercarea sa de a înțelege de ce oamenii sunt diferiți si de ce acționează diferit, de ce unii acceptă schimbarea, iar alții nu și cum ar putea mintea răspunde unei lumi in continua schimbare.

De fapt, teoria sa este o abordare psihologică,  bazată pe date, pentru a înțelege sistemele gândirii individuale, organizaționale, dar și la nivel de societate, căutând a înțelege cum răspund oamenii în anumite condiții date, mediului și lumii și cum gândesc oamenii despre lucruri.

Graves a cercetat modul de dezvoltare umană, timp de peste 20 de ani, bazând-se initial pe teoriile lui Abraham Maslow si construindu-și ulterior propria teorie.

El a observat ca oamenii, ca răspuns la interacțiunea dintre condițiile externe și sistemele neuronale interne, își dezvolta sisteme bio-psiho-sociale de cooperare, pentru a rezolva problemele existențiale si pentru a putea sa facă față lumii.

Aceste sisteme sunt dependente de cultura umana, dar si de dezvoltare individuala. Ele sunt sisteme neuronale dinamice ce evoluează în creierul uman ca răspuns la problemele existențiale și sociale.

Graves afirmă că natura umana nu este un sistem închis, ci unul deschis, în continuă schimbare si observă ca orice schimbare în oameni, ca răspuns la factori externi și depinzând de  condițiile neurologice, urmează o ierarhie în care este posibil atât progres cât și regres.

Mai mult, fiecare nivel din ierarhie alternează pe măsura ce omul încearcă să facă mediul înconjurător sa i se adapteze sau caută sa se adapteze el mediului. ( centrare către sine, centrare către lume)

Graves a descoperit 8 tipuri de răspuns al oamenilor sau 8 stadii în care se află oamenii.

A descoperit, de asemenea că oamenii evoluează nu doar fizic, ci și social și psihologic, trecând astfel dintr-un stadiu în altul – teoria Double Helix sau Emergent Cyclical Levels of Existence Theory sau ECLET

Atunci când anumite praguri de complexitate sunt atinse, mintea umană nu mai este capabilă a înțelege lumea, fiind supraîncărcată și atunci are nevoie de modele mai complexe de realitate pentru a putea face față noilor praguri existențiale.

Prin urmare apare așa zisa dilema de transformare, iar schimbarea apare ca o reacție ce determină persoana să treacă pragul către un alt stadiu de dezvoltare umană.

Interacțiunea dintre lume și răspunsul uman la această interacțiune este valabilă nu doar la nivel de individ, ci si la nivel de societate sau chiar la nivelul întregii umanități.

Modelul dublu Helix al lui Graves descrie relația între condițiile de viață și capacitatea minții de a înțelege sau răspunsul său neurobiologic.

Combinația dintre Helix1 si Helix 2 reprezintă cele 8 nivele identificate de Graves.

De menționat este faptul că oamenii nu devin mai deștepți sau mai buni(superiori), pe măsură ce se mută de pe un stadiu pe altul al acestei scale, întrucât aceasta  se referă la complexitate și nu la inteligență.

Cu toate acestea, pe măsură ce urcă de pe un stadiu pe altul al dezvoltării umane, oamenii își lărgesc spațiul conceptual și perspectiva, au mai multe opinii și pot acționa într-un mod mult mai potrivit cu sistemul de date pe care îl au la dispoziție.

Oamenii sunt adesea centrați pe un anumit stadiu de dezvoltare și sunt capabili a trece pragul spre un stadiu superior doar dacă se asigură condițiile pentru a se schimba răspunsul.

Se poate întâmpla ca o persoană să se reîntoarcă la stadiul precedent de dezvoltare, acela în care s-a simţit confortabil, după ce a evoluat spre un stadiu superior, dacă apare un nivel de schimbare prea mare sau schimbarea se întâmplă prea rapid.

Graves a murit înainte de a-și finaliza teoria însă ideile sale au fost preluate ulterior și dezvoltate de Don Beck si Chris Cowan, care si-au dedicat peste 40 de ani dezvoltării acestui model.

Înainte de a trece la o detaliere a stadiilor de dezvoltare umană, pentru că este extrem de important, insist asupra faptului că că dinamica evoluției  în spirală nu este despre cum este o persoană, ci despre evoluția psihologică a omului în interacțiunea sa dinamică cu mediul și cultura din care face parte. Este despre cum o persoană gândește în contextul său la nivelul său.

Din păcate, deși zone din lume au evoluat destul de mult, majoritatea oamenilor sunt încă in stadii de dezvoltare umana centrate pe un sistem de valori ROSU, ALBASTRU sau ORANGE.

Bineînțeles, acest fapt nu înseamnă ca unii oameni sunt mai putini buni ca alții ci ca poate, unii oameni din anumite parți, unde societatea a evoluat mai mult, sunt in urma timpurilor pe când alții ce se afla in societăți ce stagnează, sunt înaintea timpurilor lor.

Așa se explica, cred, regresul din anumite societăți, atunci când la conducere ajung oameni aflați pe scara evoluției conștiinței umane mai jos. Așa se explica de ce oamenii sunt scindați atât de tare in anumite societăți.

Si da, într-adevăr cred ca totul se rezuma la a oferi celor aflați pe diverse stadii de dezvoltare exact acele lucruri ce coincid cu nevoile lor din perspectiva exacta a stadiului de dezvoltare pe care se găsesc, știind ca unii oameni nu vor reuși sa își depășească niciodată stadiul, iar alții o vor face doar atunci când singuri vor ajunge la dilema existențiala necesara trecerii pragului către un alt stadiu.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal