Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Cum să te simți mai bine, să te faci mai bine- o carte de Albert Ellis

Cum să te simți mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine de Albert Ellis

Am cumpărat această carte ca pe un cadou dorit, într-o zi importantă.

Și nu am regretat.

Cum am ajuns să o cumpăr?

În toată nebunia asta cu pandemia, am ajuns să ascult un interviu al lui Daniel David. De acolo și până a cumpăra 2 dintre cărțile scrise de el a fost doar un pas. Cărțile cumpărate au fost  Psihologia poporului român, pentru a încerca să înțeleg cumva de ce oamenii acestei nații se comportă cum se comportă în ceas de criză și Tratat de psihoterapii cognitiv și comportamentale pentru că am fost mereu fascinată de psihologie. Pe ambele cărți le-am găsit interesante și din ambele am învățat multe. Și deși le recomand cu căldură, nu despre ele vreau să vorbesc acum.

Un nume adesea menționat în tratatul de psihoterapii a fost Albert Ellis și mi-am zis că dacă gândirea lui Daniel David a fost influențată de gândirea acestui om, merită să citesc cărțile scrise de el. Și astfel am cumpărat prima carte din seria de cărți scrise de Albert Ellis pe care urmează, cu siguranță, a le cumpăra.

Cartea este de psihologie practică, cu accent pe metoda dezvoltată de Albert Ellis și anume terapia rațional emoțional comportamentală (REBT),  descriind metode folosite în terapie și abundând în exemple.

Albert Ellis a avut în terapie peste 15000 de persoane la momentul scrierii cărții, oameni cu diverse probleme. Și a încercat să îi ajute să se ajute, reușind cel mai adesea.

Dar cine este Albert Ellis?

Este un psiholog american, părinte al psihoterapiei cognitiv comportamentale și fondatorul terapiei rațional emotional comportamentale, pe care o și descrie în cartea sa.

Și dacă se întâmplă? recurent gând pe care îl am adesea și eu transformat în Și ce dacă se întâmplă? sună altfel, cu totul altfel.

Pentru că într-adevăr, deși pare complicat, e atât de simplu să încercăm măcar a ne schimba modul de a vedea lumea.

Nu evenimentele sunt cele ce ne produc mai multă durere, teamă, încrâncenare, ci modul în care le percepem. Cât adevăr în această zicere, din istorie, din trecutul atât de îndepărtat (Epitectus)

E clar că la mine nu funcționează cărțile de psihologie pozitivă. Poate din cauză că mă fac și mai nefericită. Mă fac să mă simt vinovată de inerentele tristeți ale vieții.

Cum îi spuneam și fiicei mele, care uneori zice că se simte vinovată că are de toate și totuși… Nu există fericire la comandă. Poate doar pentru cei săraci cu duhul. Pentru ceilalți însă, greutățile vieții uneori doboară, gândurile clocotesc, spaimele acaparează, vinovăția refulează.

Așadar, o astfel de carte, cum este cea scrisă de Albert Ellis, este o carte pentru mine. O carte care nu te îndeamnă la fericire indiferent de circumstanțe, ci te ajută să îți schimbi percepția asupra unui eveniment posibil traumatizant astfel încât mintea ta să reușească se îl accepte fără ca iraționale emoții să își facă apariția.

Cum? Prin trecerea de la irațional la rațional. Prin schimbarea lui trebuie să se întâmple ce vreau eu, în mi-aș dori și fac tot ce îmi stă în putință să se întâmple, acceptând că uneori pur si simplu nu se va întâmpla ce sper.

Terapia rational emotional comportamentală este foarte importantă în tulburările de comportament pentru că ajută oamenii să își recunoască patternurile iraționale și distructive de comportament și să le transforme în comportamente raționale.

Pot spune că, de-a lungul vieții mele, în vremuri grele, am încercat anumite metode descrise în carte, fără să știu că există menționate în terapii și că se folosesc. Și da, m-au ajutat.

Însă citind cartea mi-am dat seama că pentru a reuși să ne anihilăm demonii, avem nevoie nu de false așteptări sau de false credințe, ci de a înțelege, de a înțelege evenimente și circumstanțe și de a le trata rațional.

Sigur că suntem ființe emoționale, nicidecum raționale, dar atâta vreme cât reușim să ne acceptăm ca valoroși prin faptul că existăm, chiar și atunci când realitatea caută să ne nege existența, putem să depășim orice obstacol.

Mi-au plăcut multe exemple din carte, cu privire la stres, depresie, anxietate și îmi dau seama că soluțiile oferite sunt de folos în situații critice.

Înțeleg că a evita situații la nesfârșit nu este deloc util și că în fapt schimbarea cogniției poate aduce la final schimbarea emoției și a întregului comportament.

Ce dacă mi-e frică să vorbesc în public? O fac, o fac astăzi și mâine și până la urmă nu îmi va mai fi.

Ce dacă simt furia cum clocotește? O transform în supărare, fără însă a detona bomba. Pentru că spune Ellis, nu cineva mă face furios, eu devin furios când aș putea alege să nu mă înfurii.

Ce dacă nu reușesc? Poate drumul a fost greșit ales. Accept asta și merg mai departe, poate pe un drum mai bun. Și ce dacă greșesc? Se poate întâmpla. Comportamentele se pot schimba. Faptul că greșesc nu mă face să nu fiu bun de nimic. Trebuie doar să corectez greșeala și să încerc să nu mai greșesc data viitoare.

Nu putem face oamenii să ne placă, să nu ne judece.

Dar modul în care ceilalți oameni aleg să mă perceapă nu schimbă cu nimic valoarea mea intrinsecă. Eu sunt ceea ce sunt indiferent dacă altcineva alege să mă placă sau nu ori caută să mă judece într-un fel care e al acelei persoane și nu reprezintă cine sunt eu.

Nu există nu suport ceva. Totul este acceptabil dacă avem o rezistență mare la frustrare, dacă reușim să acceptăm că ceva este cum este pentru că la acel moment, poate așa trebuie să fie.

Ce fascinant se relevă totul într-o carte în care fiecare rând te învață câte ceva, o carte de citit, de recitit, dar mai mult decât atât, o carte de pus în practică, zi de zi, tot timpul.

În vremuri ca cele de acum, mulți au nevoie de terapie sau poate doar de o astfel de carte.

“Reality is not so much what happens to us; rather, it is how we think about those events that create the reality we experience. In a very real sense, this means that we each create the reality in which we live.”

Albert Ellis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal