Lisa Genova- Cărți
January 4, 2016
Am citit ultima pagină din una dintre cărțile scrise de Lisa Genova și am rămas cu gândul la scrierea ei, cu regretul că am citit tot ce a scris și cu speranța apariției unei noi cărți.
Și deși deseori visez să vorbesc cu tine despre carte, tu, om universal transformat în prietenul meu știu că nu te-am găsit încă.
Dar nu-i nimic, îmi scriu vorba pe blog pentru că simt nevoia să vorbesc despre cărțile acestei femei, capabile să răscolească și să călăuzească pași în același timp.
Cărțile scrise de Lisa Genova, 4 la număr, până în prezent, își lasă amprenta clară pe gândurile cititorului:
Aceași Alice
Stânga neglijată
Cu drag Anthony
În interiorul O Briens
Deși ficțiuni, fiecare carte prezintă destine zdruncinate de grele încercări trecute însă cu perseverență și curaj.
Still Alice este povestea unei femei, extrem de inteligente, atinsă destul de devreme de Alzheimer. Familia acesteia îi este aproape în momentele grele ale bolii.
Foarte bine documentată cartea prezintă boala din perspectiva celui ce o trăiește, precum și a membrilor familiei sale inclusiv a copiilor ce moștenesc gena ce duce la declanșarea bolii.
Left Neglected este povestea unei femei de succes care în urma unui accident nu mai recunoaște nimic din partea stângă a sa.
Cartea prezintă modul în care boala face dintr-o femeie dependentă de muncă un om care ajunge să aprecieze lucrurile cu adevărat importante în viață- familia, natura, iubirea.
Love Anthony este cutremurătoare prin aceea că prezintă autismul din perspectiva copilului autist.
Cartea este în fapt povestea a două destine, destinul unei femei al cărei băiat este bolnav de autism și moare la vârsta de 8 ani și destinul unei femei cu 3 copii ce nu poate trece peste faptul că soțul său a înșelat-o.
Povestea copilului autist scrisă de cea de a doua femeie pare ruptă din viața lui Anthony, copilul autist al primei femei.
Uimită, mama lui Anthony, Olivia, are senzația de supranatural și de spiritual și reușește datorită cărții să își continue viața după moartea copilului și după divorțul de tatăl acestuia.
În același timp, Beth, scriitoarea, realizează scriind, că adevărata dragoste este necondiționată și că oamenii capabili de iubire adevărată, iubesc în pofida neîmplinirilor sau a aparentei lipse de răspuns la iubire.
Inside the O’Briens prezintă povestea unei familii atinse de această dată de o altă boală genetică ce se transmite generațiilor următoare și anume boala Huntington.
Polițist de meserie, Joe O’Brien suferă de o boală necruțătoare moștenită de la mama sa despre care crezuse că murise din cauza alcoolului când în fapt boala o ucisese.
Dintre cei 4 copii ai săi 3 îi moștenesc boala. 2 se testează, iar la al treilea semnele bolii par a fi vizibile deja.
Cea de a patra fată a familiei duce o adevărată luptă cu privire la a lua decizia de a se testa sau nu, cartea lăsând cititorul să își imagineze dacă testul pe care aceasta decide să îl facă în cele din urmă este sau nu pozitiv.
Boala Huntington atacă sistemul nervos și de regulă își face simțită prezența undeva în jurul vârstei de 40 de ani, pentru ea neexistând la data prezentă tratament.
Cartea este o lecție de determinare și întelepciune, o poveste copleșitoare, tristă și motivantă totodată.
Familia devine mai unită în fața destinului și învață că oamenii există fie aici și acum fie nicăieri.
Toate cărțile Lisei Genova tratează problema religie versus știință, insistând că spiritualitatea poate fi bună, dacă nu ajunge să conducă vieți, dacă nu interferează cu știința.
Lisa Genova abordează problema iubirii din iubire, dincolo de boli și de greșeli.
Lisa insistă asupra asumării riscurilor și asupra faptului că orice pas reprezintă un risc, dar că atâta vreme cât iubirea există, avem tot.
Cărțile Lisei sunt extrem de bine documentate, prezentând totul din perspectiva neurologului, fiind în același timp ușor de citit și fascinante.
Nu știu pe care dintre cărțile Lisei Genova o iubesc mai mult, cred că pe fiecare o iubesc în mod diferit.
Cred că din fiecare dintre cărțile ei am învățat ceva- am învățat toleranța, iubirea, acceptarea și iertarea.
Am învățat că iubirea e motivul nostru de a trăi, că avem o singură viață pe care merită să o trăim cu adevărat și fără regrete, am învățat că trebuie să ne acceptăm pe noi și pe cei din jur cu bune și cu rele, că uneori facem greșeli pe care nici măcar timpul nu le poate îndrepta, dar că merită să riscăm pentru că doar așa avem sorți de izbândă.
În definitiv e important să trăim momente de calitate și să nu amânăm nimic pentru că amânarea pentru un moment ulterior poate duce la imposibilitatea posibilităților ca într-un fel de moarte sau chiar prin moartea însăși.
Fiecare om își are povestea lui și fiecare poveste poate reprezenta o carte.
Unele povești sunt scrise, altele doar trăite.
Lisa Genova prezintă omul universal cu bune și rele, cu curaj și renunțarea la renunțare.
Nimic nu este simplu în cărțile ei fără ca nimic însă a fi complicat.
Citind-o pe Lisa ajungi, fără să realizezi, să respecți omul care luptă până în ultima clipă cu zâmbetul pe buze și cu curaj.
Pentru că acela este omul adevărat-omul care nu știe ce e înfângerea nici atunci când este îngenunchiat de către destinul potrivnic, omul pentru care viața, cu greutățile ei cu tot, merită trăită din plin, omul care se iubește pe sine și pe cei din jur, OMUL.