Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Tulburarea de personalitate de tip Borderline

Tulburarea de personalitate de tip borderline este una dintre cele mai neintelese tulburari de personalitate.

Dacă cunoști o astfel de persoană, tinzi să o judeci aspru, să o marginalizezi pentru că nu va avea empatie pentru sentimentele tale, în timp ce orice gest greșit sau vorbă aruncată peste umăr, de către tine, fără intenția de a răni, pe ea o va răni intens.

Întâi, îți vei imagina că ai de a face doar cu o persoană extrem de sensibilă, poate acel Highly Sensitive Person. Dar apoi vei observa că nu are trăsături ale unei astfel de persoane, că poate fără grijă să vadă filme dure, că nu o mișcă profund o imagine din natură sau arta, că nu se simte copleșită de stimuli cum ar fi grupuri mari de oameni sau zgomot intens și că are nevoie de stimulare din exterior și mai ales de confirmare de acolo.

De asemenea vei observa, că, adesea, gratuit, vei beneficia de furia sa fără margini. Te vei simți dezarmat, fără a mai ști cum să procedezi.

Vei fi confuz, pentru că ea se declară a fi extrem de sensibilă. Și nu vei înțelege cum o persoană atât de sensibilă nu își dă seama cât rău îți face ție reacționând astfel.

Dar ea chiar este sensibilă. Numai că nu în modul imaginat de tine. Sentimentele pe care le resimte sunt atât de intense încât nu le face față și explodează.

Pentru a înțelege și iubi în mod total altruist o persoană ce are trăsături specifice tulburării de personalitate de tip borderline, trebuie să înveți să o cunoști-ca în citatul din cartea despre Împărăteasa Sisi pe care am citit-o demult- pentru ca să o iubești trebuie să o cunoști, dar pentru a o cunoaște trebuie să o iubești. Pare o buclă, fără ieșire, fără un deznodământ fericit.

Și totuși, oamenii cu o astfel de tulburare de personalitate sunt oameni frumoși, care uneori suferă prea mult din cauza unor dezechilibre pe care cei ce nu suferă de tulburări de personalitate nu par a le înțelege.

În acest articol, deși nu sunt de specialitate, vreau să vă prezint pe scurt această tulburare de personalitate, ajutându-mă de vorba și de scrierea celor care sunt mult mai cunoscători ca mine.

Cei ce sufera de tulburare de personalitate de tip borderline

Tind sa aiba relatii instabile cu cei din jur pentru că într-un moment îi urcă pe piedestal pentru ca în momentul imediat următor să îi urască de moarte.

Reactioneaza emotional foate puternic chiar la situatii când nu ar fi cazul să reactioneze. Nu pot fi, spre exemplu, criticați fără să ia critica în mod personal și să o considere un afront la adresa lor.

Sunt manipulativi și adesea mincinoși. Cu ei cu greu vei mai ști care este realitatea, căci te vor minți permanent, făcându-te pe tine să crezi că ești nebun, uneori minținând și în fața celei mai clare evidențe și manipulându-te la extrem spre a crede sau face cum vor ele. Pot plânge la comandă, pot vorbi despre lucruri care nu s-au întâmplat niciodată și chiar dacă știi că nu s-au întâmplat, aproape te vor face să îi crezi.

Nu stiu exact cine sunt.

Au o frică puternică de abandon, uneori chiar generându-l, de frică, prin comportament.

Modul în care experimentează viața este extraordinar de dureros pentru ei pentru că sunt foarte sensibili emoțional. Nu sunt capabili însă să fie empatici față de suferința sau sensibilitatea celorlalți.

Trăiesc permanent cu senzația de vid emoțional pe care încearcă să îl umple și nu pot aproape niciodată sau reușesc pentru perioade foarte scurte de timp. Îi auzi foarte des spunând că se simt morți pe dinauntru.

Acționează adesea impulsiv și periculos pentru a umple acest gol emoțional de care nu pot să scape.

Sunt autovătămătoare -se lovesc sau se taie pentru că durerea fizică acoperă durerea emoțională.

Amenință adesea că se sinucid și destul de des, au tentative de suicid sau își și duc planul la bun sfârșit.

Nu pot trăi fără confirmare din exterior, au nevoie de ea ca de aer, tocmai pentru că ei nu știu exact cine sunt, nu au un simț al identității clar.

Simptome ale tulburării de personalitate de tip borderline

  1. Schimbări bruște de dispoziție;
  2. Frică de abandon sau de refuz real sau imaginar;
  3. Trecere rapidă de la idealizare la devalorizare a unei persoane;
  4. Imagine de sine instabilă și distorsionată;
  5. Izbucniri de furie foarte intense;
  6. Sentimente cronice de plictiseală sau senzație de vid interior;
  7. Insabilitate emoțională, inclusiv iritabilitate, depresie sau anxietate;
  8. Gânduri paranoide sau disociative;
  9. Impulsivitate ce conduce la comportament autovătămător sau nesăbuit;
  10. Acțiuni riscante;
  11. Acțiuni de automutilare;
  12. Tendințe suicidale;
  13. Euforie intensă;
  14. Descurajare și evitare;
  15. Condus nesăbuit;
  16. Cheltuieli fără măsură;
  17. Comportament de a se agăța de cineva;
  18. Victimizare;
  19. Tulburări de alimentație;
  20. Depresie;
  21. Abuz de substanțe;
  22. Paranoia cauzată de stres;
  23. Sentimente disociate;
  24. Comportamnet sexual riscant.

Una dintre cele mai pregnante trăsături ale unei astfel de tulburări de personalitate este schimbarea bruscă de dispoziție.

Nu există nici o altă tulburare de personalitate la care trecerea de la o dispoziție la alta să se facă atât de rapid. O persoană cu borderline va trece de la furie la tristețe și la bucurie în mai puțin de o oră, iar tu nu vei mai înțelege nimic, căci nu vei apuca să îi faci față furiei, pentru că o vei vedea apoi plângând, pentru ca apoi, pe când te întristezi și tu, ea să fie în culmea euforiei.

E foarte greu să înțelegi comportamentul persoanelor cu borderline, însă trebuie să realizezi că ele trăiesc totul foarte intens și că sunt foarte sensibile. Par lipsite de empatie, pentru că ele nu realizează că îi rănesc pe alții cu comportamentul lor, în schimb orice mica remarcă le rănește foarte de tare. Sunt manipulative și mincinoase, mitomane chiar, pentru că a manipula și a minți sunt moduri în care ele încearcă să facă față imensului vid interior pe care îl resimt. Având o imagine distorsionată despre sine și despre realitate a proceda astfel e un mod de supraviețuire.

Cum să faci față unei persoane ce suferă de tulburare de personalitate de tip borderline și să o și ajuți în același timp

  • Incearcă să fii calm- dacă nu, te va domina sau te va călca în picioare efectiv cu furia sa, nepăsându-i câtuși de puțin de ale tale sentimente. Dacă vei fi calm, va fi confuză întâi, dar la urmă se va tempera și ea. Reține că te va provoca pentru a te aduce la nivelul furiei sale. Nu o lăsa să o facă.
  • Nu judeca- dacă nu suferi de o astfel de tulburare de personalitate, nu prea poți înțelege explozia de emoții prin care trece persoana din fața ta.
  • Amintește-ți ție apoi ei, dacă este cazul, că are o mulțime de trăsături pozitive. Nu te lăsa umilit. Crede în tine. Nu o critica. Încearcă să te agăți de orice trăsătură a sa pozitivă. Are nevoie de susținerea ta.
  • Setează limite clare- și tu ești important. Dacă nu o faci, vei suferi foarte tare.
  • Deși este aproape imposibil, încearcă să îți dai seama cam ce îi declanșează furia pentru a o evita în viitor.
  • Caută să înveți mai multe despre această tulburare de personalitate pentru a putea ajuta persoana ce suferă de ea, la nevoie. Ține minte, că deși nu pare, este foarte vulnerabilă.
  • Validează sentimentele care, în cazul unei persoane cu această tulburare de personalitate, primează.
  • Încearcă să o înțelegi, să o asculți și să fii empatic.
  • Pleacă atunci când au loc atacuri intense, dacă nu ai reușit să le oprești la timp. S-ar putea să fii rănit nu doar emoțional.
  • Dacă poți, ajut-o să caute ajutor de specialitate.
  • Ai grijă de tine pentru că a fi în preajma unei persoane cu astfel de tulburare de personalitate poate fi extrem de debilitant- făcându-te să nu mai înțelegi nimic din realitate. Ține minte că nu ești tu de vină și că ea nu se poate controla.
  • Fii realist în așteptări, nu avea așteptări de nerealizat cu privire la o astfel de persoană și la schimbarea sa în bine. Accept-o așa cum este ea și ajut-o să nu își facă rău sieși sau ție.

Tulburarea de personalitate de tip borderline este cea mai grea tulburare de personalitate de care poate suferi cineva și persoana ce trăiește cu o astfel de tulburare, trăiește foarte intens totul și mai mult atât, are o viziune negativă, de regulă, asupra lumii. 80% dintre cei ce suferă de astfel de tulburare simt nevoia de auto mutilare sau au tendințe suicidale.

Cauze

  • În jur de 30-60% din cei ce suferă de tulburări de tip borderline au la bază genetica, acest tip de personalitate moștenindu-se; 75% dintre persoanele cu această tulburare sunt femei.
  • Trauma în copilărie sau un mod de a crește care le invalidează sentimentele pot fi și ele cauze.
  • Există și o predispoziție neurologică spre a ajunge să aibă această tulburare de personalitate, în condiții similare de creștere și fără cauze genetice, unele persoane suferind de această tulburare, în timp ce altele nu.

Tratament

  • Psihoterapia comportamentală dialectică;
  • Medicație.

Concluzie

Această tulburare de personalitate rămâne, totuși, una greu de diagnosticat.

Se pare că se manifestă pregnant în prima tinerețe și adesea se atenuează cu trecerea timpului.

Însă, până la urmă, în lume există un spectru larg de oameni.

Oamenii sunt diferiți și totuși asemănători.

Și cum am zis adesea, ce nu înțelegem tindem să judecăm și excludem. Cu cât înțelegem mai bine lumea din jur cu atât o putem include mai bine, putem să o acceptăm, să o iubim și la nevoie să întindem o mână de ajutor celor în nevoie. 

Referinte

Despre tulburare de personalitatea borderline

Simptome tulburare de personalitate borderline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal