Tulburarea de personalitate de tip Borderline
February 16, 2023
Tulburarea de personalitate de tip borderline este una dintre cele mai neintelese tulburari de personalitate.
“People with BPD are like people with third degree burns over 90% of their bodies. Lacking emotional skin, they feel agony at the slightest touch or movement. “
Dacă cunoști o astfel de persoană, tinzi să o judeci aspru căci îți va părea că nu are empatie pentru sentimentele tale, în timp ce orice gest greșit sau vorbă aruncată peste umăr, de către tine, fără intenția de a răni, pe ea o va răni intens.
Întâi, îți vei imagina că ai de a face doar cu o persoană extrem de sensibilă, poate acel Highly Sensitive Person. Dar apoi vei observa că nu are trăsături ale unei astfel de persoane, că poate fără grijă să vadă filme dure, că nu o mișcă profund, în orice moment, o imagine din natură sau arta, că nu se simte copleșită de stimuli, cum ar fi grupuri mari de oameni sau zgomot intens și că are nevoie de stimulare din exterior și mai ales de confirmare și validare de acolo.
Dacă ești într-o relație apropiată cu ea te vei simți extrem de iubit într-un moment și devalorizat în alt moment. De asemenea vei observa, că, adesea, gratuit, vei beneficia de furia sa fără margini. Te vei simți dezarmat, fără a mai ști cum să procedezi.
Vei fi confuz, pentru că ea se declară a fi extrem de sensibilă. Și nu vei înțelege cum o persoană atât de sensibilă nu își dă seama cât rău îți face ție reacționând astfel.
Dar ea chiar este sensibilă. Și chiar dacă pare lipsită de empatie, nu este. Numai că nici sensibilă, nici empatică nu este în modul imaginat de tine. Sentimentele pe care le resimte sunt atât de intense încât nu le face față și explodează. Suferă atât de mult intern încât nu este capabilă, adesea, să se mai pună și în pielea altuia.
Am citit recent o descriere făcută de Marsha Linehan cu privire la oamenii ce suferă de această tulburare de personalitate și m-a mișcat profund- ei sunt lipsiți de piele emoțională așa cum cei arși sunt lipsiți de piele și de aceea orice factor extern îi poate răni extrem de tare.
Pentru a înțelege și iubi în mod total altruist o persoană ce are trăsături specifice tulburării de personalitate de tip borderline, trebuie să înveți să o cunoști-ca în citatul din cartea despre Împărăteasa Sisi pe care am citit-o demult- pentru ca să o iubești trebuie să o cunoști, dar pentru a o cunoaște trebuie să o iubești. Pare o buclă, fără ieșire, fără un deznodământ fericit. Dar te asigur că nu este.
Oamenii cu o astfel de tulburare de personalitate sunt oameni frumoși, care uneori suferă prea mult din cauza unor dezechilibre pe care cei ce nu suferă de tulburări de personalitate nu par sau nu pot a le înțelege: E ca și când ei și ceilalți ar vorbi limbi emoționale diferite.
În acest articol, deși nu sunt de specialitate, vreau să vă prezint pe scurt această tulburare de personalitate, ajutându-mă de vorba și de scrierea celor care sunt mult mai cunoscători ca mine.
Cei ce suferă de tulburare de personalitate de tip borderline
Tind sa aibă relatii instabile cu cei din jur, pentru că într-un moment îi urcă pe piedestal pentru ca în momentul imediat următor să îi urască de moarte.
Reactioneaza emotional foate puternic chiar la situatii când nu ar fi cazul să reactioneze. Nu pot fi, spre exemplu, criticați fără să ia critica în mod personal și să o considere un afront major la adresa lor.
Sunt manipulativi și adesea mincinoși. Cu ei cu greu vei mai ști care este realitatea, căci te vor minți permanent, făcându-te pe tine să crezi că ești nebun, uneori minținând și în fața celei mai clare evidențe și manipulându-te la extrem spre a crede sau face cum vor ele.
Pot plânge la comandă, pot vorbi despre lucruri care nu s-au întâmplat niciodată și chiar dacă știi că nu s-au întâmplat, aproape te vor face să îi crezi.
Dar reține că minciuna lor nu este tocmai o minciună, ei în anumite momente chiar cred ce spun, pentru că realitatea lor este dată de emoție, iar ei văd, simt și își amintesc realitatea sub lentila emoției. Dacă realitatea nu se pliază pe emoția lor intensă, o modifică astfel încât să corespundă emoției.
Ei nu au un simț al identității foarte clar. De aceea vei fi uimit să constați că sunt diferiți în funcție de mediul în care se găsesc, ei împrumutând trăsături ale celorlați până în a se identifica cu aceștia.
Au o frică puternică de abandon, uneori chiar generându-l, de frică, prin comportament.
Modul în care experimentează viața este extraordinar de dureros pentru ei pentru că sunt foarte sensibili emoțional. Unele cărți spun că au inteligența emoțională a unui copil între 3 și 6 ani.
Trăiesc permanent cu senzația de vid emoțional pe care încearcă să îl umple și nu pot aproape niciodată sau reușesc pentru perioade foarte scurte de timp. Îi auzi foarte des spunând că se simt morți pe dinauntru. Acel vid emoțional explicat de cei ce suferă de această tulburare este aproape imposibil de cuprins de ceilalți.
Acționează adesea impulsiv și periculos pentru a umple acest gol emoțional de care nu pot să scape.
Sunt autovătămătoare – se lovesc, se ard sau se taie pentru că durerea fizică acoperă durerea emoțională. Chiar ei spun că nu simt durere fizică când o fac, ci doar o eliberare a durerii psihice îngrozitoare.
Amenință adesea că se sinucid și, destul de des, au tentative de suicid sau își și duc planul la bun sfârșit. Acel vid emoțional pe care îl resimt îi face să nu poate simți miracolul existențial.
Nu pot trăi fără validare din exterior, au nevoie de ea ca de aer, tocmai pentru că ei nu știu exact cine sunt, nu au un simț al identității clar. Se mai spune că ei au fost cronic invalidați în copilărie și de aici și setea lor de validare.
Simptome ale tulburării de personalitate de tip borderline
- Schimbări bruște de dispoziție;
- Frică de abandon sau de refuz real sau imaginar;
- Trecere rapidă de la idealizare la devalorizare a unei persoane;
- Imagine de sine instabilă și distorsionată;
- Izbucniri de furie foarte intense;
- Sentimente cronice de plictiseală sau senzație de vid interior;
- Insabilitate emoțională, inclusiv iritabilitate, depresie sau anxietate;
- Gânduri paranoide sau disociative;
- Impulsivitate ce conduce la comportament autovătămător sau nesăbuit;
- Acțiuni riscante;
- Acțiuni de automutilare;
- Tendințe suicidale;
- Euforie intensă;
- Descurajare și evitare;
- Condus nesăbuit;
- Cheltuieli fără măsură;
- Comportament de a se agăța de cineva;
- Victimizare;
- Tulburări de alimentație;
- Abuz de substanțe;
- Paranoia cauzată de stres;
- Sentimente disociate;
- Comportament sexual riscant;
- Sentimentul că sunt neînțeleși;
- Ura de sine;
- Sensibilitate la emoțiile altora pe care le absorb;
- Dorința de a avea dreptate;
- Nu au sentimentul continuității în timp;
- Perfecționiști.
Una dintre cele mai pregnante trăsături ale unei astfel de tulburări de personalitate este schimbarea bruscă de dispoziție.
Nu există nici o altă tulburare de personalitate la care trecerea de la o dispoziție la alta să se facă atât de rapid. O persoană cu borderline poate trece de la furie la tristețe și la bucurie în mai puțin de o oră, iar tu nu vei mai înțelege nimic, căci nu vei apuca să îi faci față furiei, pentru că o vei vedea apoi plângând, pentru ca apoi, pe când te întristezi și tu, ea să fie în culmea euforiei.
Trebuie să înțelegi că tot ce fac aceste persoane nu este pentru a îți face rău ție, chiar dacă uneori ți s-ar putea părea așa, ci doar pentru a încerca sub orice formă să își gestioneze emoțiile. În mod structural ele au o amigdală foarte activă și un cortex prefrontal mai puțin dezvoltat.
De asemenea în ceea ce privește neurotransmițătorii se pare că cei ce suferă de tulburarea de personalitate de tip borderline, în special cei ce se automutilează, au niveluri scăzute de opiacee naturale, nivele scăzute de serotonină și de asemenea nivele crescute de cortizol.
Cum să faci față unei persoane ce suferă de tulburare de personalitate de tip borderline și să o și ajuți în același timp
- Incearcă să fii calm- dacă nu, te va domina sau te va călca în picioare efectiv cu furia sa, pentru că în acele momente este incapabil să mai perceapă prin ce treci tu. Dacă vei fi calm, există posibilitatea de a se tempera și ea. Reține că te va provoca pentru a te aduce la nivelul furiei sale. Nu o lăsa să o facă. Nu lua furia sa personal. De regulă cei ce suferă de BPD se înfurie cel mai tare pe cele mai dragi persoane din viața lor.
- Nu judeca- dacă nu suferi de o astfel de tulburare de personalitate, nu poți înțelege explozia de emoții prin care trece persoana din fața ta.
- Validează-i emoțiile. Cel mai probabil o persoana borderline are un istoric de emoții invalidate.
- Amintește-ți ție, apoi ei, dacă este cazul, că are o mulțime de trăsături pozitive.
- Nu te lăsa umilit. Confrunt-o în mod pozitiv explicându-i că o înțelegi, dar că nu tolerezi un astfel de comportament.
- Crede în tine. Crede în ea. Altfel vei avea sentimentul că nu înțelegi nimic. Amintește-ți permanent că voi doi vorbiți limbi diferite, dar asta nu vă face pe nici unul inferior celuilalt.
- Nu o critica. Are nevoie de susținerea ta, sub orice formă ar fi ea.
- Setează limite clare- și tu ești important. Dacă nu o faci, vei suferi foarte tare.
- Deși este aproape imposibil, încearcă să îți dai seama cam ce îi declanșează furia, pentru a o evita în viitor.
- Caută să înveți mai multe despre această tulburare de personalitate pentru a putea ajuta persoana ce suferă de ea, la nevoie. Ține minte, că deși nu pare, este foarte vulnerabilă.
- Încearcă să o înțelegi, să o asculți și să fii empatic.
- Pleacă atunci când au loc atacuri intense, dacă nu ai reușit să le oprești la timp. S-ar putea să fii rănit nu doar emoțional.
- Dacă poți, ajut-o să caute ajutor de specialitate. Tulburarea de personalitate de tip bordeline nu mai este considerată o tulburare fără soluții. Există terapia dialectic comportamentală care o poate ajuta cu adevărat. Va fi greu, dar nu renunța.
- Ai grijă de tine pentru că a fi în preajma unei persoane cu astfel de tulburare de personalitate poate fi extrem de debilitant- făcându-te să nu mai înțelegi nimic din realitate. Ține minte permanent acei 3 C ( you did not cause it, you cannot control it, you cannot change it).
- Fii realist în așteptări, Accept-o și iubește-o așa cum este ea și ajut-o să nu își facă rău sieși sau ție. Ține minte că pentru a se schimba cineva trebuie să conștientizeze întâi că are o problemă și apoi să vrea să se schimbe și că nimic altceva nu funcționează.
Tulburarea de personalitate de tip borderline este cea mai grea tulburare de personalitate de care poate suferi cineva și persoana ce trăiește cu o astfel de tulburare, trăiește foarte intens totul și mai mult decât atât, are o viziune negativă, de regulă, asupra lumii. 80% dintre cei ce suferă de astfel de tulburare simt nevoia de auto mutilare sau au tendințe suicidale.
Cauze
- În jur de 30-60% din cei ce suferă de tulburări de tip borderline au la bază genetica, acest tip de personalitate moștenindu-se; 75% dintre persoanele cu această tulburare sunt femei. Unele studii spun că tulburarea de tip borderline se moștenește genetic în proporție de 69%, restul de 31% fiind cauzată de mediu (Torgersen 2000).
- Trauma în copilărie sau un mod de a crește care le invalidează sentimentele pot fi și ele cauze.
- Există și o predispoziție neurologică spre a ajunge să aibă această tulburare de personalitate, în condiții similare de creștere și fără cauze genetice, unele persoane suferind de această tulburare, în timp ce altele nu.
Tratament
- Terapia dialectic comportamentala dezvoltata de Marsha Linehan;- Această terapie se bazează pe 4 module: mindfulness, toleranță la suferință, reglarea emoțiilor și eficacitate interpersonală și este terapia de primă intenție pentru această tulburare, terapie ce se pare că a dat rezultate foarte bune
- Medicație- Medicamentele nu ajută în tratarea acestei tulburări, dar pot ajuta în reducerea efectelor ei și se iau doar pentru aceasta.
Concluzie
Această tulburare de personalitate rămâne, totuși, una greu de diagnosticat. Pentru diagnosticare este nevoie ca persoana să îndeplinească 5 din cele 9 criterii de diagnostic din DSM-5 și anume:
- Sentimente cronice de gol;
- Instabilitate emoțională ca reacție la evenimentele de zi cu zi (de exemplu, tristețe episodică intensă, iritabilitate sau anxietate care durează de obicei câteva ore și doar rareori mai mult de câteva zile);
- Eforturi frenetice de a evita abandonul real sau imaginar;
- Tulburări de identitate cu o imagine de sine sau un sentiment de sine marcat sau persistent instabil;
- Comportament impulsiv în cel puțin două domenii care sunt potențial auto-vătămătoare (de exemplu, cheltuieli, sex, abuz de substanțe, conducere nesăbuită, alimentație excesivă);
- Furie nepotrivită, intensă sau dificultăți în controlul furiei (de exemplu, manifestări frecvente de temperament, furie constantă, lupte fizice recurente);
- Un model de relații interpersonale instabile și intense, caracterizate de extreme între idealizare și devalorizare (cunoscută și sub denumirea de „divizare”);
- Comportament suicidar recurent, gesturi, amenințări sau comportament de autovătămare;
- Ideție paranoidă tranzitorie, legată de stres sau simptome disociative severe.
Se pare că se manifestă pregnant în prima tinerețe și adesea se atenuează cu trecerea timpului, uneori, chiar și în lipsa terapiei.
Tulburarea de personalitate de tip borderline este un spectru, unii sunt mai puternic afectați, alții mai puțin.
Până la urmă, cred eu că este important să ne oprim din a judeca, din a pune etichete, din a exclude ce nu înțelegem. Cred că trebuie să ne iubim între noi așa cum suntem încercând să fim parte dintr-un întreg a cărui funcționare depinde de noi.