Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Acceptarea radicală-Toleranță la stres

Am scris aici despre terapia dialectic comportamentală și despre cele 4 module ale ei și anume mindfulness, toleranta la stres sau la frustrare, reglarea emotiilor și eficacitate interpersonală.

Și dintre toate tehnicile prezentate în această terapie, m-am simțit foarte atrasă de acceptarea radicală ce face parte din tehnicile de toleranță la stres, poate și pentru că adesea mi-am spus că a accepta ce nu poți schimba este una dintre cele mai bune căi spre câștigarea păcii și a liniștii.

Viața mea întreagă a fost o zbatere, fiindcă am crezut cu obstineță că prin exemplul personal îi pot influența pe cei din jurul meu sau chiar salva. Nu am putut niciodată, oricât m-am străduit.

Știu acum că nu este posibil, dar mai știu și că, fiind parte dintr-un întreg, fiecare dintre noi contăm și da, putem schimba ceva, doar schimbându-ne pe noi însine și percepția noastră asupra realității, modul în care alegem să o îmbrățisăm.

Durerea este parte din viață, însă putem noi alege dacă o lăsăm să se transforme în suferință.

Acceptarea radicală ne poate face să luăm realitățile așa cum sunt, nu neapărat aprobând ce se întâmplă în jurul nostru, căci acest lucru nu este nici posibil și nici benefic, dar încetând să ne raportăm lumii ca niște victime.

De câte ori nu ți-ai zis, destrămat- de ce eu, de ce mie, de ce așa, de ce se întâmplă astfel, după cât am investit, iubit, străduit? Dacă ești ca mine, probabil, de nenumărate ori. Ai fost poate, cumplit de dezamăgit pentru că așteptările nu ți s-au transformat în realitate oricât te-ai luptat, oricâte intenții ai setat, oricât ai așteptat sau crezut.

Acceptarea radicală este cea mai bună tehnică pentru cei ca mine, care se zbat neîncetat să schimbe ce nu se poate schimba. Alegând această tehnică, începi să te scoți ușor, ușor din nisipurile mișcătoare ale neputinței în care ai simțit că te afunzi încet, dar sigur. Durerea nu se mai transformă în suferință, nu mai ești nefericit, frustrat, furios.

Cum să faci asta?

Ei bine, ai nevoie de mult exercițiu, pentru că lucrurile nu se întâmplă pur și simplu. Trebuie să înveți să accepți că lucrurile din viața ta, asupra cărora nu ai control, nu se vor schimba în modul visat de tine, poate niciodată.

Acceptând asta, te poți concentra pe ce poți controla în loc să te destrami de durere concentrându-te pe ce nu ai cum să schimbi vreodată. Și astfel totul se transformă din luptă în pace.

Durerea, neputința sunt tot acolo, dar paradoxal, tu nu mai suferi, pentru că înțelegi că ce se întâmplă se întâmplă, fie că vrei tu sau nu și că tu, pur și simplu, nu poți schimba asta.

Astfel, poți face față dârz la tot ce trăiești având în același timp grijă de tine.

Dar iată cum să practici acceptarea radicală conform celor spuse de Marsha Linehan

  1. Observă că pui la îndoială sau te lupți cu realitatea pe care nu o poți schimba.
  2. Amintește-ți că realitatea asta în care trăiești este exact așa cum este și că tu pur și simplu nu o poți schimba sau influența.
  3. Realizează că sunt cauze pentru această realitate, că, după cum spuneam, dacă s-a întâmplat înseamnă că așa trebuia să fie.
  4. Acceptă și ce este de neacceptat pentru tine, cu întreaga ființă a ta, minte, corp, spirit.
  5. Imaginează-ți cu ochii minții ce ai face, dacă cu adevărat ai accepta ce îți pare imposibil de acceptat acum.
  6. Simte senzația corpului tău atunci când te gândești la ce este prezent în viața ta, dar de neacceptat pentru tine. Permite-ți, fără să te judeci, să treci prin durere, să fii dezamăgit sau trist. Acceptă acele 5 stadii ale durerii universale.
  7. Acceptă că viața merită trăită, chiar dacă există durere în ea.
  8. Fă o listă cu elemente pro și contra practicării acceptării radicale, dacă vezi că reziști la practică.

Când am citit cartea The Fault in Our Stars, mi-am notat mai multe citate, dar unul m-a impresionat foarte mult.

“You don’t get to choose if you get hurt in this world, old man, but you do have some say in who hurts you.”

John Green- “The Fault in Our Stars”

Practicând acceptarea radicală, acesta mi-a revenit în minte. Cred că acest citat este despre ea

Viața este cum este, nu cum îți imaginezi tu uneori. Și chiar dacă nu ai cum să fii de acord cu ce se întâmplă, poți face zbaterea să înceteze acceptând ce nu ai cum schimba vreodată.

Înțelegi? Nu-i așa că deja te simți mai bine?

Practicând acceptarea radicală, vei vedea cu ochii minții întâi, apoi cu cei ai inimii, și în final cu toată ființa ta că oricum ar fi, este perfect exact așa cum este.

referintă Radical Acceptance

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal