Gaslighting-Manipulare psihologică
November 14, 2022
Când vine vorba de realitate se spune că aceasta este perspectivă, că fiecare vede realitatea în modul său propriu. Însă atunci când cineva încearcă să îți schimbe percepția asupra realității în favoarea sa, ei bine lucrurile nu se mai așează așa cum ar trebui. Și tocmai de aceea, astăzi aș dori să vorbesc despre gaslighting. O fac cu ajutorul inteligenței artificiale, nu de una singură, și pentru acest articol m-am consultat cu iAsk.Ai.
Scriu acest articol pentru că am trăit diverse situații în viață în care oamenii au căutat să-mi infirme realitatea sau să minimizeze impactul faptelor lor asupra altora, luând în derâdere sentimente și simțiri.
Dar ia să vedem ce este gaslighting-ul.
Gaslighting este o formă de manipulare psihologică unde un individ îl face pe celălalt să își pună întrebări asupra sănătății sale mintale, memoriei sau percepției.
Negarea și punerea vinei pe celălalt
Manipulatorul își va nega întotdeauna vina și o va pune detașat asupra celuilalt.
Să spunem că cel din fața ta s-a drogat. Îl vezi și îi spui clar că ai văzut asta. În schimb el îți spune că nu e adevărat, că el e curat ca lacrima și că e posibil ca ce vezi să fie de la un pic de cidru băut mai acum câteva minute și că oricum comportamentul tău de neîncredere îl face să se simtă prost.
Ajunge să spună că tu comiți un abuz la adresa sa, că ești paranoic, că din cauza ta el este lipsit de fericire.
Minimizare și trivializare
Manipulatorii de acest fel caută să minimizeze semnificația comportamentului lor și răul pe care l-au făcut. Îți vor râde în nas când le vei povesti impactul comportamentului lor asupra ta și îți vor spune dezinvolt că oricum exagerezi, că lor nu li se pare mare lucru ce au făcut și că în fapt ce faci tu îi face pe ei să se simtă prost, când de fapt ei nu au nici o vină.
Hai să spunem că le-ai luat un cadou, iar ei te-au luat la înghesuială pentru că au avut o zi proastă, uitând să zică mulțumesc. Dacă le atragi atenția, îți vor spune că tu ești cel care, după ce că au avut o zi proastă, îi faci să se simtă rău și chiar nu îi înțelegi.
Proiecția
Manipulatorul își va proiecta emoțiile negative asupra victimei. Se va declara abuzat de ea când de fapt chiar manipulatorul este abuzator. Să zicem că ești în concediu și îți dorești pace, însă manipulatorul are chef de război. Îți va strica ziua, iar, dacă îl confrunți, îți va scuipa în față faptul că de fapt tu i-ai stricat ziua, că ești cea mai rea persoană din Univers și nu cumva să îți imaginezi că ai vreo trăsătură pozitivă în portofoliu.
Șantajul emoțional
Manipulatorul este artist în a utiliza vina și victimizarea spre a obține ce vrea el de la victimă. O va face pe victimă să se simtă responsabilă pentru fericirea sau nefericirea sa.
Și revin la primul exemplu în care acesta uită să mulțumească pentru darul primit. La confruntare manipulatorul îi va zice victimei că e o ticăloasă pentru că o face să se simtă vinovată pentru că a uitat. Sau, daca victima încearcă să confrunte manipulatorul acesta va amenința că va fi rău dacă victima continuă în a-și expune punctul de vedere.
Legături clădite pe traumă
Manipulatorul va împărtăși traumatice evenimente inexistente spre a crea legături sau apropiere. Victima îi va cădea în plasă căutând să îl ajute pe bietul trecut prin multe, până ce va realiza că de fapt evenimentele sunt practic inexistente. Să zicem că manipulatorul va povesti victimei că fost abuzat, cu lux de amănunte, amănunte dintr-o irealitate. Minciuna de acest fel se numește cofabulație.
Dar ia să vedem cauzele care te fac să ajungi un manipulator psihologic- gaslighter:
- Nesiguranța și stima de sine redusă îl va face pe manipulator să caute să obțină control asupra celorlalți prin a-i face să se îndoiască de a lor realitate, în loc ca el să se confrunte cu propriile insecurități.
- Tulburările de personalitate de tip narcisist. Aceste persoane caută să mențină controlul asupra celorlalți manipulând, punând vina pe alții și negând propriile greșeli.
- Instabilitatea emoțională îl face pe manipulator să facă față propriilor emoții manipulând pe alții pentru a evita confruntarea cu propriile sentimente. Și aici putem vorbi de o altă tulburare de personalitate și anume tulburarea de personalitate de tip borderline unde instabilitatea emoțională este una foarte mare.
- Lipsa empatiei. Manipulatorii psihologici nu au putere de introspecție și nici de a înțelege alte perspective. Ei sunt centrul universului propriu, în a lor viziune și nu au cum să perceapă sentimentele sau trăirile celorlalți. De fapt aș îndrăzni să spun că nici nu vor.
- Experiențe din copilărie. Manipulatorii psihologici pot adesea învăța asta în copilărie, dacă văd pe alții făcând asta.
Din păcate, nu este posibil să schimbi un manipulator psihologic. Desigur, nu este nici responsabilitatea ta să faci asta. Manipulatorul nu are cum vedea răul pe care îl face și dacă vede oricum nu îi pasă, căci ce face este un mod de viață pentru el. Poate la un moment dat, în circumstanțe diferite, există șanse de schimbare pentru oricine, dar nu conta pe asta. Ai putea fi dezamăgit. Cel mai bine este să ieși din situațiile în care ai putea fi manipulat, să te protejzi, să stabilești limite și să ai mare grijă de tine.
Și cum în confruntarea cu manipulatorul psihologic te vei întreba mereu cine este abuzatorul și cine este abuzatul, pentru că el îți va distorsiona permanent percepția, va trebui să stai foarte ferm pe ale tale picioare, să știi exact cine ești și ce ai făcut sau ce nu ai făcut.
Doar știind clar cine ești, nu te vei lăsa afectat. Realitatea rămânându-ți intactă îl vei putea accepta pe manipulator știind exact cine este și ce face și vei putea, de ce nu, să și conviețuiești pașnic cu o astfel de persoană.
imagine Unsplash