Atingerea

Altfel - Nimic altceva decât un loc altfel, într-o lume în care anormalul ia locul normalului din ce în ce mai mult.

Cum relaționezi cu mincinosul patologic

Imaginează-ți următorul scenariu: ai dovezi de necontestat că ești mințit și confrunți persoana din fața ta, care îți spune că te înșeli, fără să clipească, privindu-te în ochi cu un surâs ghiduș pe chip sau sobru ca și când adevărul descoperit de tine ar fi cel mai mare afront adus lui. Ei bine, de la aceast scenariu pornesc pentru a scrie acest articol despre mincinosul patologic.

Să vedem definiția mincinosului patologic

mincinos

Mincinosul patologic este incapabil să își controleze minciuna din cauza unei probleme medicale care stă, de fapt, la baza acesteia.

Dacă te pricepi un pic la limbajul corpului, vei crede că, dacă menține contactul vizual cu tine, persoana din fața ta nu minte. Ei bine, din propria experiență, îți spun că mincinosul patologic poate menține contactul vizual cu tine, că nu i se clintește nici un mușchi de pe chip, în timp ce te minte și că te va minți și în fața evidentei. Poți tu să îi aduci toate dovezile din lume, negru pe alb, căci tot o va ține pe a lui cu obstinență.

Există o diferență între mincinosul obișnuit și cel patologic .

Mincinosul patologic va minți fără motiv.

O va face fără să îi pese că își face rău cu comportamentul său și fără să pară a vrea să dea doi bani pe consecințe și pe faptul că îi îndepărtează pe cei din jur.

Mincinosul obișnuit o va face pentru nu supăra pe cineva, pentru a scăpa de bucluc, pentru a ieși bine dintr-o confruntare sau pentru a-și atinge un scop sau o țintă.

Nu se știe dacă mincinosul patologic înțelege că ce spune nu este adevărat. Eu cred că da. Cert este că unii vor nega minciuna până se dovedește clar că e minciună, alții, care sunt buni de studiat în laborator, o vor nega și după ce vii cu dovezi clare cu privire la faptul că au mințit.

Uneori comportamentul mincinosului patologic apare în cazul spectrului tulburărilor de personalitate de tip narcisistic, histrionic sau borderline. Alteori mincinosul patologic poate fi doar astfel fără a suferi de vreo tulburare de personalitate.

Acest comportament numit si pseudologia fantastica sau mitomanie, nu intră ca diagnostic în DSM-5 -ghidul psihiatric.

Dar rămâne o problemă cât se poate de tulburătoare pentru cei nevoiți să conviețuiască cu un om ce se comportă astfel, pentru că nu va mai ști dacă și când se întâmplă să i se spună adevărul printre zecile de minciuni.

Caracteristici ale acestui comportament de a minți în mod patologic

Mincinosul patologic va minți mai mult ca alții.

Va minți, spre exemplu, că s-a dus la o întâlnire la care nu a fost de fapt și îți va povesti detalii despre ea. Va minți că s-a stricat ceva fără intervenția sa așa, din neant

Îți va spune că mingea cu inițialele sale pe ea, ce a spart geamul, nu îi aparține cu adevărat, chiar și dacă ai fost acolo la înscrierea inițialelor și la accidentul nefericit cu lovitura din geam. Îți va spune orice, numai adevărul nu ți-l va spune niciodată.

Și ajungi, dacă ți-ai dat seama de mult că este astfel, dar ții la el, să nu îl mai întrebi nimic pentru a nu se mai încurca în minciuni căci ce sens ar mai avea când tu oricum știi adevărul pe care nu îl vei afla niciodată de la el.

Mulți oameni spun minciuni ca să evite anumite consecințe. Însă mincinoșii patologici vor sta dârji în fața ta spunându-ți minciuni de vei putea scrie un roman de science fiction pe baza lor, având certitudinea că ești atât de tâmpit încât să îi crezi.

Poveștile mincinosului patologic sunt adesea dramatice incluzând multe detalii ce dovedesc creativitate. Va vorbi de traume inexistente, de dureri inexistente, de boli inexistente, foarte concret, ca și când toate astea s-ar fi întâmplat sau au existat.

Mincinosul patologic va poza fie în erou, fie în victimă ca să obțină admirație sau compasiune.

Din păcate, uneori, mincinosul patologic începe să își creadă propriile minciuni.

Ce este iarăși interesant la mincinosul patologic, spre deosebire de cel obișnuit, care intră în pământ de rușine dacă este prins cu minciuna, este că nu pare să îi pese de faptul că cel din fața sa realizează că minte. El oricum va nega.

Unii spun că mincinosul patologic începe să mintă în adolescență și continuă să mintă pentru întreaga viață. Eu i-aș contrazice și aș zice că unii mincinoși patologici încep să mintă încă din copilărie, perfecționându-și tehnica, permanent.

Desigur, îi prinzi, poate nu din prima, dar dacă ai un pic de intuiție, nu este prea greu, căci n-am întânit mincinos patologic care să nu se dea singur de gol, prin gestică, chiar și atunci când te privește în ochi mințindu-te sau se răstește la tine că nu îl crezi.

Cauzele pentru care unii oameni devin mincinoși patologici

O cauză ar putea fi faptul că cei ce mint astfel suferă de o tulburare de personalitate, cum am spus mai sus, sau de comportament.

O altă cauză ar putea fi probleme ce afectează sistemul nervos central, o lovitură la cap sau o traumă, împreună cu o anormalitate în nivelul de cortizol existent în corp.

Un studiu realizat în 2016 spune că de fapt cu cât minte mai mult cu atât mai mult mincinosul va simți nevoia să mintă.

Cum să îți dai seama că ai de a face cu mincinos patologic

Dacă mă întrebi pe mine îți spun doar așa- simplu. Pentru că îți dai seama, mai ales dacă ții la persoana respectivă, iar apoi, dacă vrei să mai fii în relație cu ea, vei face probabil ca mine- vei evita să pui întrebări pentru a nu suferi tu mai degrabă decât el.

Însă se spune că nu e chiar așa de simplu precum am scris mai sus, poate pentru că uneori nu suntem atenți sau ne lipsește intuiția.

Iată câteva semne care te fac să devii suspicios în fața celor ce mint precum respiră:

  • vorbesc despre realizări ce nu au cum să fie ale lor sau sunt victime ale unor povești care știi sigur că nu au cum să fie reale și uneori ți le spun chiar ție, ca și când nu ați fi fost martori ai acelorași evenimente; sigur realitatea nu este aceeași pentru toți, am mai vorbit despre asta, realitatea este percepție, dar dacă tu le oferi un trandafir, iar ei îți povestesc apoi că le-ai aruncat cu spini în față, povestindu-ți cu detalii cum i-au rănit aceștia, înseamnă că este o problemă;
  • își elaborează poveștile de ar putea scrie un roman din ele;
  • îți răspund în mod rafinat la întrebări, însă vag, fără ca tu să înțelegi nimic, de zici că sunt politicienii vremurilor noastre;
  • pot avea versiuni diferite ale aceleiași povești că deh, sunt oameni și ei și mai uită ce au povestit anterior.

Cum să faci față unui mincinos patologic

Ei bine, recunosc că aș fi vrut să nu trebuiască să știu. Din păcate am fost nevoită să aflu, așa că vă spun din propria experiență și nu doar din cărți că nu este ușor, mai ales dacă pentru tine adevărul este extrem de important și detești minciuna cu toată puterea ființei tale.

Însă am tot scris despre incluziune și cum în lume trăiesc oameni extrem de diverși pe care trebuie să îi accepți așa cum sunt, fără a încerca să îi mai înțelegi sau să vrei să îi schimbi, e musai să îți schimbi tu modul de a vedea lucrurile pentru a fi cât mai puțin afectat de filmul ce ți se relevă în fața ochilor.

Sigur că e greu să porți o conversație cu ei, când tu știi clar că te mint în față, sigur că ți se strepezesc dinții, în timp ce trebuie să te prefaci că îi crezi, cu zâmbetul pe buze. Dar în timp, vei învăța să te protejezi, pentru a nu mai suferi și să îi placi așa cum sunt, fără însă a pune nici cea mai mică bază pe ce îți spun ei.

Așadar iată câteva sfaturi:

Fii mereu amabil și nu îți pierde răbdarea. Nu îți da ochii peste cap. Prefă-te că îi crezi. Ce ai de pierdut?

Așteaptă-te să îți spună că mingea e cubică chiar dacă vei încerca să le demonstrezi că e o sferă. Vor nega că mint, chiar în fața celor mai elocvente dovezi.

Cel mai greu de făcut este să nu te lași copleșit de vină, căci vei avea tendința să crezi că e vina ta că ei sunt astfel, că ai greșit cu ceva, cândva sau acum. E greu cu oamenii care te fac să te îndoiești de propria realitate, dar nu imposibil. Vei face față, te asigur, și vei învăța să conviețuiești cu ei, acceptându-i exact așa cum sunt.

Ți-as putea spune să îi sfătuiești să caute ajutor medical. Nu o voi face, căci e în zadar. Trebuie să ții minte să lucrezi cu tine și nu să încerci să îi schimbi pe alții. Ceilalți se vor schimba doar când vor considera ei necesar să o facă sau niciodată. Între timp, lucrând cu tine, vei învăța să îi privești sub o altă lumină și să îi prețuiești pentru alte calități pe care este posibil să le aibă.

Concluzie

Cândva am făcut o greșeală pe care o regret acum enorm.

Am spus unei persoane ce mă mințea în față că aș vrea să nu mai existe mincinoși pe lume. Nu văzusem încă filmul The Invention of Lying (2009) și am procedat cu răutate și naivitate.

Cel mai probabil am rănit persoană respectivă, fără să vreau, dar cu siguranță nu am vindecat-o de dorința de a minți.

Nu procedați ca mine! Niciodată.

Acceptați diversitatea așa cum este ea. Puneți-vă la distanța necesară pentru a supraviețui de cei ce vă mint, dar încercați să îi prețuiți, căci cu toții au nevoie de iubire în lume.

Nu îi judecați pe alții căci nu știți prin ce trec. Dar în acelați timp rețineți că minciuna lor nu e din vina voastră.

Însă mai presus de tot și de toate NU MINȚIȚI! Sau mințiți cât mai puțin posibil.

Nu uitați că minciuna doare foarte tare și că mai devreme sau mai târziu cei mințiți vor afla că i-ați mințit.

Las mai jos câteva cuvinte, pe care le găsiți și la secținea despre mine

Stay true to yourself and to those you love for there is no worse thing in the world than to lie to the ones you pretend you love, no greater disappointment than to be lied by the ones you love and no greater pain than to lie to yourself that those who lie to you do that because it is your fault. To lie is always the choice of the liar.

Referinte:

Cum să recunoști un mincinos patologic

Despre mințitul patologic

Imagine:

Unsplash

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inainte de a posta orice comentariu va rugam cititi politica noastra de protectie a datelor cu caracter personal